sekarang miri dilanda musim bubuk
atau udang geragau
tapi masih tak banyak dan mahal
jumaat lalu dapat lah dalam 8kg with rm8/kg
digaram semalaman
sabtu jemur kat panas
pas agak kering
ditumbuk kat lesung simen
biasa akan ditumbuk 2 3 kali
hari ni hari ke dua
tolong mak tumbuk
boleh buat termengah gak
takda exercise lah tu
nah
ready tuk ditumbuk tuk kali ke 2
nasib baik tak banyak
if banyak, susah tuk diuruskan
sebab bab menumbuk tu agak berat
tu lah mak buat sikit demi sikit
ready to roll!!!!
belacan ni tuk tumbukan pertama
agak senang sebab masih basah
yang ke2 ke 3
agak berat sebab dah melekat
dan mengeras
guna lesung simen
alu masih kayu
tengok ni ingat masa kat kampung dulu
aku dan cousin2 masa cuti sekolah
suka buat kuih guna tepung beras
kita gotong royong menumbuk beras
dalam lesung kayu
sampai melecet tapak tangan
orang sekarang takda experience pengalaman tu lagi
nak tepung beras
banyak kat kedai
tu dia dah halus
mak kata nak tumbuk sekali lagi
bagi halus lagi
sedap buat sambal
dari 8kg tu
hasilnya adalah dalam 2.5kg belacan
2.5kg belacan tuk setahun?
family aku kuat makan belacan
dak ava dia makan begitu saja
apak suka buat belacan tumis dengan bilis dan cili
aku dan mak
suka berulam
untuk buat belacan simple je
bubuk/udang geragau
garam kasar
gula [tuk balance kan rasa je
jgn banyak
harus guna bubuk fresh
if dah berbau
nanti belacan bau busuk dan tak sedap
cara-cara
cuci bubuk bersih2
hilangkan pasir2
tapi if bubuk yang ditangkap di air laut dalam
tak banyak pasir
bubuk dicampur garam dan gula
biarkan semalaman
keesokkannya jemur kat panas
[antara cabaran buat belacan, musim tengkujuh]
sekarang hujan on and off
nasib baik this 2 day cuaca panas
if panas terik
cukuplah 2 3 jam pastu tumbuk
boleh guna mesin pengisar daging juga
keesokkan hari buat process yang sama
cukup lah 2 or 3 kali tumbuk
and masa kita peram bubuk semalaman
dan kita jemur
dalam bekas peraman tu ada air kan
jangan buang tau
tu sedap if buat air belacan
masak hingga air tu pekat
pastu simpan
sedap buat berulam
campur limau campur cili
cecah mangga/ mempelam
fuhhh!!!!! sedap!!!
buat belacan ni remeh
sebab banyak process nak kena buat
cuma puas hati
sebab kebersihan terjamin
if mak if jemur
dia hidupkan api biar ada asap
so lalat tu semua lari
dari kecil memang kita akan buat sendiri belacan
if ada lebih
kawan2 aku suka beli
tapi sekarang agak tak berbaloi di jual
sebab bubuk harganya mahal
market price dalam 50-70 hinggit sekilo
beli bubuk mostly rm8/kg
dalam 10kg boleh dapat dapat 3kg
belum lagi kira kos garam gula
dan yang paling tak best
tenaga menumbuk belacan tu
this year sebab weekend
aku dapat tolong mak
tu pun semalam tak tolong dia
sebab aku takda kat rumah
dia dah complain penat2 lengan dia
last year mak demam
apak take over
lepas uruskan 10kg bubuk
demam lak orang tua tu
itulah sekarang aku pesan
buat tuk kita makan je
takyah buat tuk jual2 semua
tak berbaloi sakit uruskan belacan tu
aku pun bukan kuat sangat juga bab tumbuk menumbuk belacan ni
hakak dah sunset industry dik
heheheeee
zzzyy
ooohhh...gitu... tak pernah tahu prosesnya sebelum ini
ReplyDeleteaah gitu lah process, agak complicated
Deletewaaaa ini first time baca and dpt ilmu! thanks
ReplyDeletesama2 share ilmu 😍
Deletetetiba teringin nak makan umai...
ReplyDeletetakde resepi kah? hehehe
ada, nanti buat resepi umai ikan dan obor2
DeleteAla obor mcm ssh nak dpt kat sini... Ikan n udang la heheh
DeletePengetahuan baru untuk proses pembuatan belacan. Thanks for sharing, Kak Shirven.
ReplyDeletenp jannah 😍
Deletemana tau someday jannah nak buat
Betul tu awak.. Buat sendiri lagi terjamin kebersihannya dan puas makan cuma renyah sikitlah kan..
ReplyDeleteWahh bagusnya kak buat belacan sendiri. Mesti lagi sedap rasanya. Hebat ava makan belacan macam tu je. Tak pernah tahu proses membuat belacan. macam ni rupanya. Agak leceh juga nak membuatnya menumbuk bagi halus. Tapi yang penting, rasa dia sedap dan puas makan seisi keluarga dan untuk stok setahun.
ReplyDelete