Sunday, May 30, 2021

Seruding Umbut Tepus @ Tuhau

  assalamualaikum
semalam Sarawak start lockdown selama 2 minggu
semoga rakyat patuh lah yea
demi memutuskan rantaian covid 19
semakin hari semakin meningkat kes positif
kesian kepada para frontliners
kesian kepada anak yang kehilangan ibu bapa
ibu bapa kehilangan anak

aku pasal lockdown ni no problem
meskipun jenis suka jejalan cari makan
tapi part yg satu ni aku selalu patuh
demi menjaga diri sendiri dan keluarga kan

keja cam biasa cuma ganti2 wfh
SOP Sarawak 30% je yang bekerja
so kita dalam 55 org kalau 30%
hanya dalam lebih krg 18 orang je keja 
tiap satu2 masa
tgk kat wasap grup 
boss dah kecoh
harapnya dorang tak atur mcm sekarang ni lah
setengah hari tiap orang
pagi ni aku WFH
BFF keja pagi
BFF balik, aku lak dtg
dah keja cam shift pulak
leceh lah 
cam takda sense nya
kata nak kawal pergerakan
ni pula cam makin banyak pergerakkan pula
instead of seorang[if wfh full day]
ni 2 orang lak keluar msk office dlm sehari
tapi itu lah mgmt office aku
tak sah if tak buat sesuatu
yang menyakitkan perasaan org lain
keegooan besar bertengkek tengkek

ehh lupakan hal office
mari kita enjoy our weekend

ni nak cerita first time try buat serunding tepus
or orang sabah kata tuhau
terkenal kat sabah ni
tau tentang tuhau ni
sebab ada sekali tu bff bawa pi office
kwn suami dia bagi, balik dari sabah
cam tak leh berhenti makan
sekontena tu aku je bedal

so last cuti wesak
kebetulan jiran ada jual umbut tepus
aku beli 10 ikat
gigih cari resepi tuhau kat FB
khamis baru berpeluang buat

biasa kat sini orang jual camni yea
yang dlm pic ni byk
yang aku punya 3 batang RM2


Pic credit to Google


Begini pokok nya
sama cam pokok kantan


pic credit to Google



memula hiris halus umbut tepus tu
sini mencabar sikit
sebab batang tak besar
lebih kurang cam tunjuk ibu kaki
so aku jenis yang agak kasar ni
agak payah juga eh
tuk buat benda ni halus2
[then found out, takyah halus sgt pun]



pastu deep fry cam biasa
api jgn kuat yea
sebab kita taknak dia hangus

taraaaaa.... dah siap!
tapi tak best kan camtu aja



kita goreng kacang dan pusu[ikan bilis]




campur bersama tuhau goreng + kacang + pusu
sedap!!!!
crispy!
ssh nak stop bila dah makan




hati manyak sinang
dah berjaya buat serunding tepus/tuhau
next round nak campur cili
bagi pedas2 
lagi umphh!!!



zzzyy


6 comments:

  1. Tak pernah rasa. Unik sungguh makanan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap, lemak2 rasanya, tambah ikan bilis n kacang goreng,lagi sedap

      Delete
  2. Baru tengok kat TV3 pasal tuhau ni...antara menu kat sebelah sana kan...nampak sedap dan mustahil nak jumpa tuhau ni kat Semenanjung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah sedap, menu orang sabah ni sebenarna, pernah makan then bila dapat umbut tepus tu terus try, menjadi and yes sedap

      Delete
  3. tuhau tu sejenis pokok ke?
    mcm serai?

    first time dengar ni.. heheh

    ReplyDelete
  4. first time dengar pasal umbut tepus ini.. menarik..

    ReplyDelete

tq, peace :)