assalamualaikum
late update
day 2 home quarantine
nothing much happening
hati berdebar2
tapi expectedly
by afternoon brother bagitau dia negative
alhamdulilah
just cousin perempuan dan baby one year dia
serta adik lelaki dia kena buat another swab test
dan as per today
cousin perempuan + baby is positive
tapi takda sintom sangat
nenek pun dah boleh discharge
nanti diorg bertiga akan cek in kat hotel
sama2 doakan mereka cepat sembuh yea
menu hari ke 2 home kurantin
beef + lamb stew
campur terung masam
dah nak start catu makanan
sebab takda preparation
tak boleh masak pelbagai sebab masa ni
masih risau
stok sayur tinggal brinjal saja
abis tu taktau nak makan sayur apa
yang ada dalam freezer ayam dan daging
nak beli kan tgh kurantin
SIL terdekat bakal sibuk buat swab test
dia girl misi kat spital
hari ni pun dia kena pergi offshore
buat swab test kat sana
nasib baik pulang hari
if tak kesian anak2 dan mak ditinggal
mak pulak tak dapat rescue
so bila dikhabarkan adik negative
sangat2 bersyukur
my simple stew
marinate beef & lamb cube
masuk perasa
masuk black pepper
masuk serbuk thyme
kicap manis pedas brand mahsuri
pas semua sebati
masuk semu ke dalam air mendidih
dalam pressure cooker
bersama terung masam sekali
jangan tutup dulu pressure cooker tu
dah semua mendidih
cukup rasa
baru tutup
biar dia berbunyi dalam 15-20 minit
tarraaaaaaa.........
ni rupanya
daging dah lembuh
i just love the test
very very very much
[im meat lover]
ni rupa terung masam
lebih dikenali sebagai terung dayak/ iban
takda sentimen perkauman langsung
cuma memang sejak dulu panggil camtu
semua bangsa boleh tanam pun
if masak asam pedas sedap ni
selalu dimasak bersama ikan
bagi lidah aku lah
rasa masam dia tu
akan sebati kan rasa hamis ikan
buat rasanya sedap
if masak sup terjun pun sedap
campur halia, bawang putih
minum panas
fuhh!!!
zzzyy
Saya pun suka makan daging..
ReplyDeleteyea sama fairus, kat umah saya sentiasa ada stok. kegemaran saya dan mak
Deletefirst time tengok terung masam ni
ReplyDeletesedap ni Hana. masak asam pedas or kari ikan, fuhh!
Deletex berapa suka makan lamb...cuma jika dimasak tanpa ada bau hamis boleh la makan.
ReplyDeletebetul tu abam kie, ramai yg terganggu dgn baunya tapi bagi yang suka cam saya, bau tu lah yang buat menu dia makin sedap :)
DeletePertama kali dengar pasal terung masam ni. Menarik..
ReplyDeleteif kat sarawak ni byk or if kat west msia kat johor ada. sedap terung ni, agak mahal juga, biasa 3-4 biji rm10
Deletesimple resepinya, love it.
ReplyDeletemy beef stew ada carrot & celery.
lebih kurang sama, guna PC. cepat daging lembut, kan :)
tq for sharing the terung masam.
rare pada aida, tak pernah jumpa dan makan.