Sunday, March 18, 2018

Cuti hari jumaat ku



Jumaat
Aku cuti sehari
Saja rasa dah flat badan
So nak tegangkan urat2 kunun
Nak berehat

Dari malam hari hujan lebat
Makin awal pagi makin menjadi
Nasib tengah cuti
Dan ava lak sekolah petang
So dapatlah bangun lewat sikit
Tapi sikit je tau
Kan badan dah 5 hari bangun awal
So tiap sabtu automatic awal juga bangun
Sebab buka je mata
Nak kencing
Tak lama dah tu nak berak lah
Last2 dah kena air
Aku mandi terus
Pastu sambung main tipon baring2

So mak ikut aku hantar ava ke sekolah
Sebab dia nak beli baju colour biru
Tuk wedding dinner cousin april nanti
Dah settle hantar ava
Kami start meronda
Tapi sebelum tu
Mari makan!




















Makan nasi lemak nagaliar
Fuhhh.... nama bukan main kan
Tapi dah berpuluh tahun
Aku suka nasi lemak ni
Rasa tak berubah
Cuma rega yang makin menaik
Dulu owner dia guna motobike
Berjual dari office ke office
Or call jika nak makan
Sekarang dah ada kedai dia dh tak deliver








Nasi lemak rendang kambing




























Nasi lemak ayam




























Extra sambal n ayam






Aku memang hantu ayam
Hari2 makan ayam pun boleh
Semua part ayam suka kecuali taik ayam lah 🀣🀣
So if makan dengan aku
Get ready je selalu ada side order
Perut hakak perut jayen dik oii
Kurang kenyang boleh mengamuk  mcm kingkong🦍🦍

So perut dah kenyang
Confirm tak mengingkong
Mari cari baju biru tuk mak
Aku kebetulan dah ada
So selamat takyah beli
Sekejap je cari, terus ada yang berkenan
So masa baru je 12.30pm
Lama lagi pun Ava nak pulang 4.40pm
Meh merayau2 lagi




















Jumpa bag bulu mata ni
Comel sangat
Reganya rm400+ 😲😲😲
Tah apa jenama tah
Tapi yang pasti bukan jenama terkenal kot
Or aku yang buta brand
Hakak hanya mampu beli
Bag paling mahal pun gred 5A
Once in a blue moon
Tu pun beli online
If depa tipu gred pun taktau
Lantaklah tu hak diorang
Samada nak niaga ikhlas ke tidak
Tak mampu nak kawal
Tengok cantik n rega cam ok
Beli je
Bukan selalu (kunon lah)
Kerna lately aku ter'gian
Tengok, tengok je ok πŸ˜‰πŸ˜‰
Org bid bag gred 5A kat FB
Pejam celik pejam celik je tengok
Hati berdebar2 kencang
Arrrghh boleh buat susah tidur malam



















Hah, lelah2 jalan lepak kat lobby hotel
Hahahaaaa saja nak merasa macam org cek in pula
Yalah kat shopping mall takda orang letak kerusi
Yang ada kerusi kat kedai makan je
Takkanlah makan lagi weh
Perut dh nampak sangat ke depan ni
Jalan dh cam 🦍🦍
Dh siok2 duduk kat sofa hotel
Tambah sejuk nyaman je
Mata rasa nak terlelap
Eh tak boleh jadi ni
Harus bergerak!
Nak window shopping lagi bahaya
Sebab tadi aku dah terbeli baju tuk Ava
Bukan satu arr, 2!
Tambah 1 tuk timi boii (nephew)
Last2 mari membuang masa kat library
Tengok gambar kat buku πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„































Kat library masih ada tipon ni yang sempurna
Tapi dah tak berfungsi lagi
Zaman 80an 90an dulu
Nii lah nadi tuk orang berhubung dengan cepat
Yang handphone tu
Tokey2 je yang mampu
Tu pun masih yang sebesar peti james bond

Kebetulan kat library ada pameran budak2 sekolah
Meski banyak yang dah dibawa pulang
Ada juga yang masih dipamerkan
Meh tengok kreativiti bebudak sekolah menengah ni


Alatan music dari bahan terpakai

Tu penerangannya





Miri library, tangga tuk ke tingkat atas









































Tu antara buku yang aku n mak ambik
Semua tentang bunga terutamanya orkid
Lately kita berdua berminat tuk tanam orkid
So mak baca lah cara2 tuk menanamnya
Aku??
Hahhaaaaaa πŸ˜ͺπŸ˜ͺπŸ˜ͺπŸ˜ͺπŸ˜ͺ
Tah berapa kali menekup kepala atas bag
Suatu ketika tu memang tidur nyenyak lah
Nasib tak berdengkur πŸ€—πŸ€—πŸ€—πŸ€—πŸ€—
Bangun dari tidur layan FB
Eh ada org jual bubuk (Shrimp)
Kebetulan tuk tahun ni
Sekilo pun belum sempat beli
Sebab aritu ada then takda lagi
Ni dia ada lagi setelah seminggu menghilang































Sempat beli 10kg dengan harga rm7 per kg
6kg tuk mak
4kg tuk MIL adik
Dalam 6kg ni tah dapat ke dak 2 kilo belacan
Dah setel 6kg ni baru plan nak beli baru
Tak larat buat banyak sekali
Nanti aku buat n3 khas buat belacan yea

Ok since ada masa sejam gik tuk ava balik sekolah
Boleh lah hantar bubuk ke rumah adik dulu
Bila start je nak drive
Terdengar kucing miaw miaw
What!???
Dont tell me anak kucing yg hilang kat rumah tadi
Rupanya tidur kat bumper depan kereta
Tadi kan dh cari tapi takda

Aduh dalam tengah2 panas hentikan kereta
Cari2 tak jumpa
Dia pun tak mengiaw lagi
Tapi aku n  mak pasti memang suara kucing tadi
Stress betul lah
Berpeluh2 berpayung
Cari kat dalam enjin yg sempit
Masih tak jumpa
Tak boleh ni
Cari parking bawah pokok
Baru tengok bebetul































Tu dia!
Nasib tak mati
Setengah hari kat bumper tu
Bukan tak cari pun pagi tadi tapi tak jumpa
2 ekor je yg jumpa
Tu pun bukan kat bumper
Kat celah pokok bunga 🀦‍♀️🀦‍♀️
Mak kucing yg tak logic
Bawa anak kat pokok bunga yang basah

Sampai rumah hampir kul 6
Rushing masak meehun goreng
Tuk meeting Rukun Tetangga
Sempat bersiap 15mins sebelum 7

Begitulah kisah cuti jumaat aku
Lebih lelah dari masa bekerja
Dari 10am-10pm sibuk
Malam pas mandi
Layan internet jap
Terus tidur terbongkang tak ingat dunia 😘😘😘😘







zzzyy

5 comments:

  1. salam singgah. Terliur tengok redang kambing tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haii awak. Terima kasih sb singgah

      Delete
  2. Amboi pack aktiviti cuti jumaat tu. Dr pagi sampai ke malam. Hehe. Sedap plak nasi lemak rendang kambing tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu le sebabnya ana, if cuti mmg slalu mcm tu, sibok manjang, sedap arr rendang kambing tu

      Delete

tq, peace :)