Thursday, June 13, 2019

Mari memasak mee jawa sarawak


Bahan2

Ubi keledek warna oren
Daging
Serbuk kari mee jawa
Santan
Mee kuning

Ubi direbus
Bila dah lembut
Lecekkan ubi


Buat camni
If ada uratnya
Sila buang yea 😄😄



Mee kuning



Ni serbuknya
Kat sini senang cari
Mana2 pun ada


Masak kuahnya bersama daging
(Sama cam masak kari)
Tetapi
Sebab daging liat
Aku masukkan dlm pressure cooker
Bila dah lembut
Baru aku tambah santan
Aku tambah ubi keledek
Tuk  memekatkan kuahnya


Dimakan bersama telur rebus
Taugey yang dah dicelur
If ada, tauhu kering (aku x guna)
Masuk semua sekali
Pastu siram supnya atas pinggan

Alhamdulilah
Misi berjaya menghasilkan
Kuah mee jawa yang agak sedap




zzzyy


2 comments:

  1. wahh mudah nya... mesti sedap lemak2 manis bila dh guna ubi keledek tuh kan...
    perencahnya mmg ada sendiri yek, klu belah sini mee jawa nya warna merah2 sikit ala mee rebus gitu...

    terliur lak , tingin lk nk mencuba tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang perencah dah ada, tunggu masak je n ubi keledek tu lah pyedap nya. Kalau yg campur kuah satay n kuah pun sedap.

      Delete

tq, peace :)