Wednesday, June 12, 2019

Menu selepas Open House



Lepas open house
Makan kari, lemang, rendang
Yang manis2 lemak2 semua
Nyawa tu rasa nak makan
Sesuatu different

Kebetulan masih adik buluh
So adik beli ayam tua
Kita buat ayam pansuh!
Salah satu makan tradisi yg digemari

Ayam di marinate secukup rasa
Pastu masuk buluh
Campur daun ubi sikit
Halia, serai
Bakar cam bakar lemang
Bau je dah sedap
Apatah lagi bila dimakan
Tak terfikir lak masa open house
Tuk buat menu ayam tua pansuh
Mext yesr menu 😁😁😁










Kelapa yg ditanam depan rumah
Juga turut terkorban raya tahun ni
Umbutnya masak sup
Walooou eh
Sedap!
Fresh from mum's garden



Another favourite menu
Daun ubi tumbuk tumis
Pucuk muda ubi ditumbuk dalam lesung batu
Pastu tumis
Masak jenis ni a bit tricky
Mak expert
Kena guna minyak yang banyak
If tak, memang tak sedap
Tapi meskipun minyak banyak
Menu ni tak berminyak



Ni hari yang hantar banyak laundries ke dobi
Almoat 3 jam uruskan semua
Seronok tengok semua dah tercuci
Dan sedia tuk disimpan








zzzyy

4 comments:

  1. Allahu Akhbar... Lauk kesukaan kamek haih... Lagik² manok pansuh pucuk ubi. Adoh²... Meleleh air liur nangga haihh. 😂😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa.. yalah kwn nok beraya nanya since dh molah lemang kenak sik molah ayam pansuh sekali tuk open house. Langsung sik tfikir. Nah.. ksudahannya mikir aja, sik dpt sik si polah. Kat hujung liur je rasa 😃😃

      Delete
  2. tak pernah rasa ayam pansuh tu.. teringin nya... nk rasa...
    kalau kami kt sini umbut biasa masak kari atau msk lemak kuning tuh... sup tak pernah pulak try... tp mesti sedap kan

    umbut tu kan manis2 gitu rasanya

    ReplyDelete
  3. Pansuh tu senang je Dana, nnt boleh try. Sedap guna ayam pencen, marinate secukup rasa, tambah air sikit pastu masuk buluh, masak cam masak lemang. Lgi sedap campur daun ubi.

    Umbut tu sedap masak sup, campur garlic, halia n ikan bilis. Manis2

    ReplyDelete

tq, peace :)