Monday, June 3, 2019

Projek Buat Kek Raya 2019


Assalamualaikum semua
Agak berhabuk blog
Makcik bawang busy body sendiri 😁😁

Minggu lalu
Kat office busy ganti kawan
Seminggu dia cuti
Seminggu tu juga kerja sendiri tak dibuat
Tambah dengan rules baru para exes
Diorang yang berselisih faham
Aku yang jadi mangsa
Isskkk...
Last2 aku buat bodoh je
Full time kat dept org
Keja dept aku, aku biarkan
Tak kisahlah ada deadline ke tak
Bukan badan boleh dibagi dua pun
Lagipun pasni 12hb baru aku masuk office
Muahahahaaaa 😈😈😈😈😈
Bertabahlah diorang tunggu keja aku abis
Nak cepat, buat sendiri!
Eehhaaaaa!!!🀑🀑🀑


Ok
Setelah 2 tahun cuti open house
Tahun ni aku plan nak buat
So memang plan nak buat sendiri semua
Biskut buat sendiri
Kek pun buat sendiri

Asalnya nak projek satu malam satu kek
Sebab buat kek lapis ni
Memang lama dan remeh
Tapi sebab minat
Memang tak berapa kisahlah
Just kekangan masa

Balik dari office around 6pm
Pastu sungkey
Terus start membaking
Satu kek around 4 jam
Tambah lagi mengaul bahan
Adalah dalam setengah jam
Then buka tutup periuk pengukus
Melapis layer by layer
Nasib baik guna periuk pengukus Trio
Takyah risau tong gas abis
Just leceh sikit
Air kukusan cepat abis

Ni malam pertama
Buat kek selipar jepun

Pembantu aku ni
Mula2 je excited
Pastu asyik nak rehat 10mins
Which dah tak ingat kita
Baru dia muncul tanya
Anything i can help mummy?
πŸ˜«πŸ˜«πŸ˜žπŸ˜žπŸ˜”πŸ˜”☹☹



Kek lapis selipar jepun
Lapis tak berapa menjadi
Colour pun tak menyerlah
Tapi rasa
Yummeh!!




Malam kedua
Masuk oven popia inti udang kering
Ni semua bapa yang buat
1400-1600 pieces
Seminggu dia buat
Simpan dalam peti sejuk dulu
Sangat bahaya if masak awal
Kang raya nanti 
Balangnya pun dah terbalik🀣🀣🀣🀣


Oven masak popia
Pengukus masak kek lumut
Yang ni kek mesti buat tiap tahun
Sangat sedap
Perisa pandan koepe2 ni terbaik
So far bagi aku lah
Lain orang lain selera kan







So sementara tunggu kek masak
Around 1am
Craving nak makan kuini cili belacan
Nahh... sedap sesangat



Friday, gawai eve
Cuti buat kek
Balik kerja terus berdesup
Berkumpul kat rumah adik
Celebrate simple je
Main dish

Sotong goreng tepung
Puas hati
Beli sotong yang sebesar lengan baby tu



Pastu ketam masak telur dan sos tomato
Fuhh puas hati
Ketam banyak yang bertelur
Lain2 makanan ada lah
Tapi non halal for me 😁



1st June, Hari Gawai Dayak
Projek full swing buat kek
Start 9am
Settle 12 midnite!

Selingan dengan buat 1 portion biskut makmor
Senang dan sedap!
Tak perlu bake
Guna 4 bahan saja
Next entry aku buat cara2 membuatnya



Ok 
Another kek feberet
Yang sangat di mudah tuk buat
Kek belacan!



Testing portion
Memang tak sempat nak sejuk
Terus licin!


Antara ingredient penyedap


Kek belacan dah masuk tray bawah pengukus Trio
Another layer, atas
Kita buat kek masam manis

Guna tepung biskut marie
Ni buat sendiri
Beli biskut marie original
Blend dan ayak
Akan membuat kek extra lemak, sedap



Biasa buat 2 colour
Lapis demi lapis



Bahan utama
Haw flakes 
Letak antara tiap lapisan



Kejadiannya
Again aku hairan
Kenapa colour tak memyerlah
But rasa?
Yes!
Masam2 manis sedap


4 hour later
Settle lapisan kek masam manis
Kek belacan pun dah masak
Tukar tingkat tray
Kek belacan out
Kek masam manis tray bawah
Atas ready tuk kek gula apong

Sebab tepung roti marie banyak
Kek ni pun aku buat guna tepung tu
Takda tepung gandum

Purpla takda perisa, colour je
Brown dicampur dengan gula apong



Nii main ingredient nya
Gula apong ni asalnya pejal lekat
N sebab nak campur kat adunan
Aku stim dia supaya hancur
Baru lah dapat mix dgn adunan



Kejadiannya
Mana purple!?? 
Kecewa lagi
Kek brown saja 😯😯😯



Selesai je melapis kek gula apong ni
Rehat sekejap
Baring2 dalam ekon
Orang kat rumah semua dah berjalan
Tinggal aku dengan si miaw, cloudy je
So memang peaceful lah
Takds yg ganggu

After 4 hour
Kek masam manis masak
Start kek holiday inn
Yang ni memang kaler itam n brown
Tapi agak mengecut
Mungkin sebab aku guna susu tepung 
Instead of susu pekat
Asalnya nak buat  resepi guna susu tepung
Tapi tak jadi
Dan susu tepung dah disukat 2 cup
Dari membazir, take da risk lah
Derhaka kat resepi
Tambah lagi dengan tepung roti marie



2 portion
Satu tambah milo
Satu tambah nestum



By the time kek2 semua masak
Jam dah menunjukkan 12 midnite
Aku dari pagi tak mandi
Kepala tutup dengan kain lampin
Senang sebab menyerap peluh
Basah boleh dipulas dek peluh

Have a great shower
Tulang2 punggung, belakang semua sakit2
Not to mention tumit kaki
Rasa taknak melangkah lagi

Tidur dalam 2.30 pagi
Next morning bangun 8.30am
Dapat berita ada saudara meninggal kat kampung

Kitchen kek tutup!
Ziarah orang meninggal sekejap
Drive about 1 hour
Piii 1.30pm
Sampai di rumah 7.00pm
Terus ziarah open house gawai neighbour
2 buah rumah
Balik around 9pm
Berlari2 balik
Nasib baik dekat
Lambat seminit
Confirm kena hujan lebat!

Sweet dream tidur malam tadi
Walau hanya mau lelap after 4.30am
Sebab aku ni pelik
If letih sangat
Payah nak tidur
Pusing sana sini


zzzyy
































6 comments:

  1. Wahh banyak nya kek buat. Lama dah tak makan kek lapis Sarawak. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Since mood mbaking on, tu yg smgt buat 😁

      Delete
  2. Replies
    1. Haha angin kus2 rajin btiup tu yg extra semangat 😁

      Delete
  3. macam2 kek.
    baru dengar ada kek selipar jepun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbnr saya pun dok fikir, tang mana nya ada iras sliparmjepun kek tu yea 😁😁

      Delete

tq, peace :)