Friday, July 3, 2020

Kisah 25 Nabi_Nabi Ishak[9/25] - Nabi Ishak ‘Alaihissalam

Did you know?

1) Nabi Ishak dilahirkan di Palestin dan dibesarkan oleh ibu bapanya, nabi Ibrahim dan Siti Sarah.

2) Kelahiran Nabi Ishak merupakan keajaiban Allah kerana baginda lahir ketika ibu bapanya sudah sangat tua (Nabi Ibrahim berusia 120 tahun dan Siti Sarah 90-an) dan Siti Sarah merupakan wanita yang tidak boleh melahirkan zuriat.

3) Ketika Allah menghantar tiga malaikat kepada nabi Ibrahim untuk menyampaikan bahawa mereka diutuskan untuk membinasakan kaum Luth, Allah menerangkan di dalam al-Quran bahawa Siti Sarah tertawa kerana akhirnya sesuatu akan berlaku kepada kaum Lut dan kemudian tiga malaikat tersebut turut menyampaikan berita gembira bahawa Siti Sarah sedang mengandungkan nabi Ishak. Ishak atau Isaac bermaksud “yang membawa gelak tawa” sempena gelak tawa Siti Sarah tadi.

4) Seperti nabi Ismail, nabi Ishak menjadi penyambung legasi bapa mereka dalam menyebarkan kebaikan melalui agama Islam. Nabi Ishak menyerahkan seluruh hidupnya sebagai seorang nabi yang memperjuangkan agama Allah.

5) Nabi Ismail melahirkan keturunan kacukan arab sehingga lahirnya nabi Muhammad. Manakala nabi Ishak pula melahirkan nabi Yaakub yang melahirkan 12 orang anak (termasuk nabi Yusuf) yang membentuk 12 bani Israel. Daripada bani Israel lahirlah kebanyakan nabi seperti nabi Musa, Isa, Harun, Daud dan Sulaiman.

6) Nabi Ishak wafat di Khaleel, Palestin seperti bapanya.

#RamadahanTales oleh;
Saudari Sharifah Syazreen Al-idrus

https://www.facebook.com/sharifahsyazreen.alidrus

2 comments:

tq, peace :)