Thursday, November 5, 2020

Homemade Shellout


dah lama plan nak buat shellout kat rumah
tapi asyik tak jadi2 lak
aku cuti, SIL keja lak
SIL cuti, aku lak keja
dia kan keja shift 
so memang susah nak off weekend

so again khamis hari tu
kebetulan dia tengah sleep day
dan jumaat lak offday
so plan boleh jalan

tengahari aku start shopping 
nak awal tapi hari ujan lak
so after 12 gitu baru hari ok

kita pergi ke fish market dulu
cari seafood
tak banyak choice
kecewa juga sebab takda ketam hitam tu
hanya ada ketam bintik2


ketam suri, RM16 sekilo
if perut dia bulat2, amoi
if perut dia memanjang, jantan



sebab lama dah mencari kerang
tapi tak jumpa yang fresh
dapat ni terus beli 3kg, RM12 per kg
walaupun kecil tetap juga berisi
puas hati makan



udang lak hanya size ni yang ada
rm18 sekilo
beli 2 kilo


sotong sebesar pergelangan tangan baby
RM26 tuk sekilo
tak sempat snap yang belum dipotong



yang ni ambal RM16 sekilo
takda dapat yang fresh
so beli yang frozen je
best sebab size besar
puas hati juga



campur carrot & brokoli
tak banyak sebab ramai yang allergic makan sayur
heheheee
RM2 & RM3




tambah jagung tu verasi kan warna dan rasa
RM10



aku guna resepi yang simple je
senang nak buat 
bahan ada dirumah semua

bahan-bahan untuk sos

segenggam cili kering yang direbus sebelum di blend
2 biji bawang bombay
2 ulas garlic
3-5 sudu serbuk kari daging




tumis semua bahan yang telah di blend hingga pecah minyak
masukkan kari daging
garam, perisa dan gula

tuk rasa lebih harum best
aku guna brown sugar


bila kuah dah pekat
rasa pun dah cukup semua
masukkan semua bahan satu persatu
btw, tuk semua bahan basah tadi
stim dalam 10mins semua yea
so nanti bila dicampur dalam kuali
hanya perlu campurkan dengan sos saja
tak risau dia dah masak ke belum

and sebab semua seafood kan
jgn stim lama yea
nanti mengeras lak


tuk ambil feel
harus lah dibentang kat atas meja kan
boleh guna daun pisang
boleh guna kertas nasi lemat
dan cam aku
guna aluminium foil saja



jom kita makan!!!!
banyak hasilnya
if makan kat kedai nak nyak beratus2
ni puas hati
sekali makan tak abis
4 kali ulang!!



aritu sekali try makan
tuk 4 orang RM90
belum apa2 dah abis
rasa sangat tak berbaloi
selama ni ingat ada yang special sgt dengan shellout ni
nasib baik ada org share resepi kat FB
tu yg terus try
next round nak try flavour lain lak





zzzyy




4 comments:

  1. homemade shellout! bestnyaa! mesti lagi sedap dari kedai makan

    ReplyDelete
  2. Weiiii murahnya ketam tu wei, sini mana dapat harga bawah rm20... harga biasa rm30 ke rm40 sekilo, best buat shellout pastu makan ramai2

    ReplyDelete
  3. Buat shellout kat rumah lagi puas hati. Boleh ulang banyak kali hehehehe :)

    ReplyDelete
  4. meriah wat shellout kt umh...mkn rmi2..kalo mkn kt restoran dh ratus2 regenya...lama juga tk bershellout ngan family

    ReplyDelete

tq, peace :)