dah lama plan nak buat shellout kat rumah
tapi asyik tak jadi2 lak
aku cuti, SIL keja lak
SIL cuti, aku lak keja
dia kan keja shift
so memang susah nak off weekend
so again khamis hari tu
kebetulan dia tengah sleep day
dan jumaat lak offday
so plan boleh jalan
tengahari aku start shopping
nak awal tapi hari ujan lak
so after 12 gitu baru hari ok
kita pergi ke fish market dulu
cari seafood
tak banyak choice
kecewa juga sebab takda ketam hitam tu
hanya ada ketam bintik2
ketam suri, RM16 sekilo
if perut dia bulat2, amoi
if perut dia memanjang, jantan
sebab lama dah mencari kerang
tapi tak jumpa yang fresh
dapat ni terus beli 3kg, RM12 per kg
walaupun kecil tetap juga berisi
puas hati makan
udang lak hanya size ni yang ada
rm18 sekilo
beli 2 kilo
sotong sebesar pergelangan tangan baby
RM26 tuk sekilo
tak sempat snap yang belum dipotong
yang ni ambal RM16 sekilo
takda dapat yang fresh
so beli yang frozen je
best sebab size besar
puas hati juga
campur carrot & brokoli
tak banyak sebab ramai yang allergic makan sayur
heheheee
RM2 & RM3
tambah jagung tu verasi kan warna dan rasa
RM10
aku guna resepi yang simple je
senang nak buat
bahan ada dirumah semua
bahan-bahan untuk sos
segenggam cili kering yang direbus sebelum di blend
2 biji bawang bombay
2 ulas garlic
3-5 sudu serbuk kari daging
tumis semua bahan yang telah di blend hingga pecah minyak
masukkan kari daging
garam, perisa dan gula
tuk rasa lebih harum best
aku guna brown sugar
bila kuah dah pekat
rasa pun dah cukup semua
masukkan semua bahan satu persatu
btw, tuk semua bahan basah tadi
stim dalam 10mins semua yea
so nanti bila dicampur dalam kuali
hanya perlu campurkan dengan sos saja
tak risau dia dah masak ke belum
and sebab semua seafood kan
jgn stim lama yea
nanti mengeras lak
tuk ambil feel
harus lah dibentang kat atas meja kan
boleh guna daun pisang
boleh guna kertas nasi lemat
dan cam aku
guna aluminium foil saja
jom kita makan!!!!
banyak hasilnya
if makan kat kedai nak nyak beratus2
ni puas hati
sekali makan tak abis
4 kali ulang!!
aritu sekali try makan
tuk 4 orang RM90
belum apa2 dah abis
rasa sangat tak berbaloi
selama ni ingat ada yang special sgt dengan shellout ni
nasib baik ada org share resepi kat FB
tu yg terus try
next round nak try flavour lain lak
zzzyy
homemade shellout! bestnyaa! mesti lagi sedap dari kedai makan
ReplyDeleteWeiiii murahnya ketam tu wei, sini mana dapat harga bawah rm20... harga biasa rm30 ke rm40 sekilo, best buat shellout pastu makan ramai2
ReplyDeleteBuat shellout kat rumah lagi puas hati. Boleh ulang banyak kali hehehehe :)
ReplyDeletemeriah wat shellout kt umh...mkn rmi2..kalo mkn kt restoran dh ratus2 regenya...lama juga tk bershellout ngan family
ReplyDelete