Monday, February 22, 2021

Si Bulu Kertam


mentang2 lah dia kesayangan
boleh masuk semua bilik kat rumah ni
even boleh tidur dlm bilik tidur dalam ekon
lately makin menjadi2 lah perangai
semua gara2 dia mengidam nak makan junkfood stick dia
selalu adik yang supply
tapi ni takda sebab adik sibuk nak pi balik offshore
takda masa nak melawat dia
or pergi nimanja beli tuk dia

aku memang takda lah manjakan dia sangat
cukuplah aku beli baja 2-3 bungkus besar tiap bulan
dan pasir tuk dorang berak
tu budget rm200 tuk dorang
banyak lagi benda kena kira ni


merajuk sebab tak di beri makanan tu
berbelit2 kat kaki
sampai bak berjalan pun susah
risau terpijak dia
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡





aku tangkap gambar dia watde je
risau lak kan dia sakit
tetiba pasif semacam
tak pernah lak camni
angkat2 kaki pun tak melawan
memula dia bersembunyi dalam kain putih tu
ada lah dengar miawing kecil
dak ava tanya kenapa
aku kata dia menangis merajuk
then terfikir balik
jejangan memang kot
omg!!!! ๐Ÿฅบ๐Ÿค”๐Ÿ˜ฅ
sebab lepas tu dia watde je kat aku
bagi dia nasi kicap + ikan bekas dak ava
terus bersemangat kembali!!!






ni muka penyibuk
kakak nak duduk kat kerusi tu
dia dah conquer
biar bersempit2




again
muka minta food
kakak tengah GM
dia sibuk miawing gesel2 kat kaki
mana aku pergi dia ikut je





kebetulan jumpa sebatang lagi stik dia
terus tangan nak pegang sendiri
benda ni sikit je pun
harganya rm1 sebatang
sekala makan nak nya 3 4 baru dia puas
if 3 round dalam sehari
uiiikkk... bankrup!
tu aku suruh stop manjakan dia
letih tengok dia miawing mencari
dah lah peminat tegar KFC
if goreng ayam lain tak juga dia mengila
tapi if KFC
selagi tak diberi selagi tu miawing 
berbalut surrounding kita






muka yang selalu diminta dimanja dak ava
dulu if org balik kampung
aku je yang tinggal
ke sana sini dia mencari orang







 

12 comments:

  1. halah.. halah.. betul-betul manja nie..

    ReplyDelete
  2. hahahahha manja nya, gigit kang baru tahu... bape umur ni kak? pandai merajuk lak tu... geram lak nengok tau...
    kucing dana yang cik tam tu berat dh 3.8kg, baru 7 bulan... tapi tak manja macam dia nih... ganas adalah, asik main kasar je... geram betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa tu lah Dana. super manja. umur dia dalam 3-4 thn sebab masa adopt dulu tanya tuan brapa umur dia main agak2 je. skrg berat 5.20kg
      suka kan tgk dorang itam2 ni. bila snap pic tak nampak mulut! hahaaa

      Delete
  3. Curlasss meoww dia makan KFC ๐Ÿ˜œ

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa... semalam goreng ayam biasa, beri kat dia, watde je dia tgk tapi if kfc sure miawing tak henti2 selagi tak diberi

      Delete
  4. stick food memang favourite kucing. Dah habis pun masih menjilat jilat macam tak puas makan. patutlah dia merajuk pun tak dapat fav junkfood rupanya. kesian dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah sis. adik dah tak beli stik food tuk sia, saya beli wetfood yang ada cebisan tuk dia.

      Delete
  5. Amboiii kemain diaaaaa. Hahahha tu kalau tutup mata saya pun tak jumpa mana 1 posisi badan dia. Sama je ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. budak gemmuk ni.. ssh nak digambar, sering hilang mulut dlm gambar. hahaa

      Delete
  6. bila tdo nampak comel jer, bukak ja mata nampak garang hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa.. mcm garang tapi dlm hati sentiasa ada taman

      Delete

tq, peace :)