kekadang rasa baking tu berkobar2
tapi tulang tu reput lah sesangat
especially part mengemas after baking
if buat kek lapis memang banyak lah kerja
if buat butter cake pula
cam tak mencabar
dah banyak orang jual kat kedai
tapi tu lah sabtu lepas
nak cepat punya pasal
so aku bake butter cake je
nasib baik butter memang selalu ada
paberet aku butter jenama Lurpak
resepinya simple je
credit to FB cik Julie
sediakan semua dulu
nanti senang, masuk2 kan je
sebab butter masih keras
so potong kecik2 camni
cepat lah dia lembut
telur pun buka awal2
nanti senang masuk sbijik2
langkah pertama
mixer kan gula dan butter
hingga kembang keputihan
selepas butter dan gula kembang
masukkan telur satu persatu
masuk sebijik, mixerkan
dah kembang, masukkan sebiji lagi
begitu lah seterusnya
bezanya masuk sebiji2 dgn semua sekali
if sebiji2 dia kan cam pic kat bawah tu
telur tu sebati dgn adunan butter dan gula
elok je tak berair
if masuk sekali
ianya akan berair
dan agak lama juga nak mixer kan
dan if kurang agaran masa mixer kan tu
adunan boleh cair
which is not good
pas telur sebati dalam adunan
titiskan vanila essense
dan campur susu pekat
akhir sekali masukkan tepung
dan horlick
baking powder tu masukkan je dalam tepung
mixer kan perlahan
sekadar tuk sebatikan aduan
siap...
ready to bake
zzzyy
Nanti masukkan juga kek yang sudah dibakar tu. Mesti menambat selera.
ReplyDeletelembut dan sedap sebab ada horlick
DeleteWahh. Tak sabar nak tengok hasilnya nanti.
ReplyDeletehahaa.. bake je, dapat lah butter cake yg lembut
DeleteTak pernah lagi cuba kek butter horlick.
ReplyDeletesedap jannah sebab ada rasa horlick. mostly if kek lapis sarawak sedap sebab byk guna horlick
DeleteAh.. sedapnya jamah kek di petang hari bersama secawan kopi.. hehehe
ReplyDelete