sambungan dari previous post
apa istimewanya mukah?
selain ada dua buah IPTA
mukah juga terkenal dengan makanan
yang terkenal
umai ikan emperang
more or less seperti kerabu
cuma yang ni guna ikan mentah
yang dihiris halus
dicampur bawang besar, limau dan kacang halus
biasa sekontena kecik dalam rm10-rm15
aku beli 7 kontena
satu satu lagi ialah tinduh
or ulat sagu
biasa pokok sagu akan ditebang
dan dibiarkan beberapa minggu
so nanti ada lah tinduh ni
aku is ngeri tengok ni k
jgnkan makan
pegang pun aku tak berani
adik dan kawan2 dia kecewa
sebab takda
ada jumpa tapi mahal
rm1 sekor
biasa if berkilo dalam rm50/kg tu ok lah
kwn adik sampai ke balingian cari
[about 25km from mukah]
tetap takda
bukan musim lah tu
if musim agak murah
makanan laut pun murah
tapi tu lah kita pergi wrong time
tengah musim hujan
memang takda ikan sangat lah
begitu juga udang galah
awal2 pagi lagi dah kat market
tak hirau hujan yang renyai2
dengan tidak mandi nya
sekadar gosok gigi dan cuci muka
tetap gigih berlegar2 di market ikan/sayur berjam jam
akhirnya hanya beli umai dan ikan masin
selain dari itu
mukah juga terkenal dengan kuih keringnya
niat asal nak beli setin dua kuih sepit
mana lak tau
susah juga nak cari
biasa nya memang banyak
kali ni takda sangat lak
orang berjual kata
kekurangan kelapa
tu yang takda production
nasib baik jumpa sorang penjual
yang ada menjual dengan harga lama
rm1 sebungkus kecil
adalah dalam 9-10 pieces sebesar jari didalamnya
after stok tu abis
mungkin harga akan naik
SIL beli 20 bungkus
aku beli 40 bungkus
terus abis stok orang tu
heheee nasib baik ada
masuk 4 5 bgkus dalam container
tau2 sikit je tinggal
dak ava dok terkunyah2
dan beli krokop udang/ ikan ni
weekend kang baru mengorengnya
yang ni confirm dak ava
akan duk terkunyah2
tiap kali raya if goreng krokop ni
biasa takyah hidang tuk orang
dia akan duk conquer container
pic credit to google |
selain tu ada beli sikit sagu
tapi takda beli tabaloi
sebab takda tengok
takda stok juga tu
yalah back to problem takda kelapa
sebab semua kuih kering ni
dibuat berasaskan sagu
dan harus dicampur dengan santan kelapa
baru sedap
next time if nak pergi ke mukah
dan membeli barang2 yang fames kat sini
harus ikut musim
tak boleh duk main terjah je cam kita hari tu
mukah dah jadi tempat tumpuan
terutama if musim budak2 U masuk asrama
memang pack hotel
k lah
next entry aku cerita tentang makanan
yang aku makan dimukah lak
tunggu ek..
semoga aku segera rajin 🤣
zzzyy
Takut kalau nak makan ulat hidup2 tu
ReplyDeleteAduh!! Ngeri sha tengok ulat sagu tu.. 🤣🤣
ReplyDelete