Monday, November 14, 2022

Family Holiday_KL & Genting Highland (Part 6)


refer sini tuk previous entry
tidur malam yang tenang, nyaman
cuaca pun tak sejuk as expected
mungkin sebab bukan musim sejuk lagi kot

bangun2 je pagi tengok timi, mak dan apak 
dah lepak2 kat ruang tgk tv
timi dan mandi mala dah selesai makan
awal lak budak tu bangun
jam baru je kul 6.30am
kita memang tak rush lah
bawa budak2, org senior citizen kan
banyak benda kena urus sebelum pergi ke sesuatu tempat

nak mandi dan berkemas je dah sekian2
belum lagi kena mkn sikit dulu
sebelum makan ubat lah
macam2 karenah

dan mandi semua
aku masakan megi tuk mengalas perut
taktau apa yang nak expect kat atas nun
sebab lama sgt dah last aku pergi sana
bebudak pun kena kenyang kan dulu
panaskan lauk tapau semalam
piza, nuget, fries bebudak
minum kopi is a must
pastu memang ramai yg perut buat hal
pas breakfast kan
so memasing lepak kat toilet dulu





taktau lah kenapa or memang camtu
kat genting susah cari grab
kita kena panggil kereta tuk ke sky awana
one trip is rm60
asalnya nak sewa kereta
tapi driver van yang hantar kita
kata tak berbaloi lah
baik lagi guna grap or guna teksi


so kecoh juga rombongan mak kiah masa berangkat tu
lama tunggu kereta yang di call
kena guna 2 buah kereta

bila sampai kat GPO genting tu
kita pii breakfast sekali lagi
sebab pagi tadi ada yang tak sempat breakfast

again aku dgn ava sendiri
yang lelain pergi chinese restaurant
diorang brunch sekali
since waktu ni pun dah nak tengahari




aku dan dak ava gi jejalan
mula nya taknak makan apa2 sebab memang masih kenyang
tapi terjumpa kedai ni
ada jual tteokbokki
tanya kat adik jual tu mana sedap
dia kata yang pedas
so aku ambik semangkuk
dak ava ambik corndog




corndog dia pun sedap
very cheesy
lupa suruh dia takyah taruh sos cili atasnya
sebab dak ava ni memang tak tahan
nasib baik dia tabahkan hati
tetap makan meskipun
sekejap2 minum air






sedap kat tekak aku
meskipun agak kekenyangan
tetap juga aku gigih habiskan
tak tinggal walau sikit pun
sangat suka cake nipis dia
dah cadang nanti sebelum balik ke apartment
nak tapau semangkuk dua 
nak introduce kat SIL and mak dia
kan dorang peminat korea
[alahai masa taip ni ter craving lak
tapi tu lah sini mana nak cari]
so far belum ada jumpa orang jual
kecuali ada food fair
tu pun selalu yg non halal je





sempat beli red velvet cheese cake dia juga
pun sedap
next round aku pergi genting
kedai ni a must to go





ok semua dah kenyang
mari kita naik cable car!






surprisingly taklah rasa gayat sangat
bagi aku yg kat langkawi lagi tinggi
tambah lagi pernah naik yang kaca kat Hongkong
so yg kat genting ni kurang mengayatkan lah





oh yea bila naik cable car ni
agar ngeri tau
sebab kena cepat2 naik ketika dia masih berjalan
lebih2 lagi ada bawa org tua
dan bawa stroller
nasib baik semua selamat masuk gerabak yg sama
semua panic
bila dalam perjalanan pulang 
baru lah faham system dia
so yang pulang tu smooth je



so mari kita jalan2 di genting highland themepark
tapi sebelum tu mari jejalan kat kedai2 sekeliling
ni antara deco depan kedai 
yang menarik perhatian aku
sebenarnya banyak tapi tak larat nak snap
mana nak jaga org tua
nak jaga anak lagi
kebetulan beberapa minggu sebelum datang ni
kecoh dengan kes cubaan culik budak di sini
tu yang sangat risau
dan sangat2 berjaga jaga




ronda2 area kedai sekejap
mostly kedai makan
so sebab perut dah kenyang 
memang tak tengok sangat lah
since dah sampai sini
jgn je tak tengok kan





berasap juga tengok harga tiket tuk 9 orang
hanya senior citizen je ada discount
tu pun tak banyak
budak dan org dewasa sama je rega
as long bdk dan mencapai tinggi 90cm
tinggi mana pun 90 cm tu kan
3 senior citizen
6 dewasa
harga tiket dalam rm1500+

fuhh!! pejam mata je tengok
sayang je tengok
nasib baik bukan guna kad bank aku
adik kata takpa lah
bagi dorang yg tak pernah pergi tu
tuk merasa walau sekali
duit tu boleh cari lagi








actually agak kerugian juga ke taman tema tu
sebab takda yang main sangat pun
[again sebab nak bagi yg tak pernah pergi merasa]
nasib baik dak ava jiwa kental
suka main game yang ekstrem bersama adik

game pertama kita main
Blue Sky Carousel
timi main 2 kali
first saya tak ikut
2nd saya temankan dia





pastu main pusing2 duduk dalam burung ni
tah apa nama
dia sebelah blue sky carousel je








pastu dah
aku tak main lagi
yang ekstrem memang tak
yang basah pun tak
yang simple  lak
panjang orang que
taknak lah
so kita bergambar je lah








masa ni dak ava dan adik tgh tunggu turn
tuk main ESD Global Defender
SIL asalnya nak ikut
but then bila tengok q pjg

nak naik Sid's Rock N Slide
tapi kena inform might probably akan basah
kat epic hummingbird flyers lak
pun que sangat panjang

kita banyak bergambar kat ice age 
suka suasana yang sejuk




kat ice age ni baru jumpa adik dgn dak ava kembali
dak ava seronok dia main defender tu
cuma sekejap je
tak berbaloi dgn que yang panjang

nak main boot camp training
tapi kena booking awal lak
mana lah nak tau

pastu dak ava dan adik main Alpha fighter pilot
fuhh!!!! mampu tengok je
memang takkan nak nya lah if aku




terbalik nok!!!!!
if aku cfrm hilang nyawa sesaat
hahahaa




kat sini hari dah hujan renyai2
jam pun dah kul 4 lebih
kul 6 tutup lak
memang tak sempat lah pergi indoor theme park


aku suka tengok pic ni




 hujan pun dah start renyai2 ni
jom kita pii indoor
tengok2 je lah 

sini ramai orang
pastu kita jalan2 lagi
takda snap2 dah
sebab busy pegang tangan anak2 dan org tua






dalam gendola balik ke station sky awana
berkabus dalam gendola
hujan renyai2
lagipun dah dekat kul 6pm
kali ni kita awal2 plan
camna keluar smoothly dari gendola tu
alhamdulilah tak panic cam mula naik tadi




lepak kat GPO
makan junk food dulu bagi alas perut
masih kenyang tuk dinner
tak plan nak shopping

at the end bila dah masuk2 kedai
dorang tershopping lak
most of the time aku dan mak temankan timi dan toto
mak dapat backpack baru
bapa dapat bagpack baru juga
mak SIL dapat kasut
dak ava dapat a few baju
aku??
aku hanya beli souvenir kat salsa
lain2 takda yang aku berkenan
cuma shopping tuk dak ava
budak tu banyak dia nak

dalam kul 8.30 pm baru kita pergi lunch
tak susah cari makanan kat sini
specialty kat kedai ni ikan sungai dia
kita ambik ikan baung sungai pahang
masak asam pedas!!!
perrgggg!!! super duper sedap!!
selalu if masak baung ni sup terjun je
taktau lak sedap buat asam pedas



lepas kenyang semua 
baru lah panggil kereta sewa yang kita guna awal tadi
sampai kat hotel dalam 11pm
pas mandi semua terus zzzz semua
letih seharian berjalan

next entry saya buat part terakhir....




4 comments:

  1. lama tunggu ko update entri ni kak oi... heheheh wahhhh meriah betul ya dari pagi sampai lah ke habis kepenatan semuanya ya. AKu yang duduk dekat pun tak pernah sampai tau kak, teruk kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa.. tulang selalu reput nak update Dana weh 😍😊😂😂😂😂 syukur alhamdulilah kaki yg selalu sakit, elok lak masa berjalan cuma biasa lah sakit tapak je

      Delete
  2. Wah, orang jauh dah sampai, saya yanb dekat pun tak main lagi di themepark. Ya, Genting memang susha dapat grab

    ReplyDelete
  3. nice info!! can't wait to your next post!
    visit mine: muhammad solehuddin https://uhamka.ac.id/

    ReplyDelete

tq, peace :)