Monday, February 28, 2011

fuhh!!!
dari jalan besar lagi
dah harum semerbak
air belacan yang dimasak mak
apatah lagi bila melangkah je ke dalam rumah
sedut je nafas
bau air belacan terus menusuk ke jantung!!!
bisa jantungan!!!!!!

erkk... korang pernah buat air belacan tak??
ceritanya begini
kan masa memerap belacan tu
akan adalah air
sebab kan bubuk tu sejenis udang yang halus
if dah spesis benda hidup
tentulah ada cecair kan

so air tu lah yang dimasak sehingga pekat
lepas tu korang boleh lah makan cam makan belacan
cuma dia liquid lah
tak boleh nak buat sambal
pendek kata, cam sos lah
sos perisa belacan!!!!

selain dibuat belacan
bubuk gak boleh dibuat cencaluk
tuk buat cencaluk
bubuk tu akan dicampur dengan garam dan gula
lepas tu perap dalam bekas
sedap dimakan bila dicampur dengan cili padi
dan diperah dengan limau
makan bersama timun
or tadi aku makan dengan lady finger
yummy!!!!!!!

btw, tau camna buat belacan??
aku pun tak tau sebenar
tapi ni tengok bapak buat
baru aku tahu
selama ni aku watde je camna orang buat belacan

mula2 bubuk tu diperap dengan garam kasar
jangan banyak sangat tau
cukup2 rasa lah
takut belacan terlalu masin
then lepas semalaman
iyanya akan dijemur
lepas dijemur ianya akan dihancurkan
biasanya akan ditumbuk dalam lesung batu/kayu

keesokkan harinya process ni berulang
sehingga lah kita berpuas hati
dengan kekeringan belacan tu
sebab if belacan kurang kering
ianya akan berbau busuk
if cukup je keringnya just nice
dan bertahan lama

zzzyy

No comments:

Post a Comment

tq, peace :)