Buah Engkabang
tadi bercerita dengan kawan2
berkenaan makanan tempatan
yang jarang jumpa dah sekarang ni
salah satu ialah
buah engkabang
seriusly aku tak pernah tengok real
tapi aku tahu
buah ni senonim dengan masyarakat Iban
terutama minyaknya yang telah diproses
ni dia hasil dari buah engkabang
seakan2 mentega
hasil dari minyak buah engkabang
menurut kawan
tuk membuatnya
buah engkabang yang telah dikopek
disalai dan minyak yang keluar
akan disalurkan ke dalam batang buluh
maka terhasil lah bentuk camni
kegunaan??
aku masih ingat keharuman nya
disapu atas nasi panas
lebih2 lagi if beras baru dari ladang pagi
fuhhh!!!! berlaukan ikan masin dan
sapu minyak ni kat nasi pun
boleh makan berpinggan2
...........................................................................................................................................
Asam Paya
yeah!
buah kegemaran salah seorang dari SIL
masam!!!!
buah asam paya
ni isi didalamnya
camna nak makan?
hiris2 isinya
pastu makan dengan sambal belacan
sluurrrpp!!
kembang pipi imagine rasanya yang masam
pas hiris2
simpan belacan/air belacan
simpan ikan bilis
cili
fuhhh!!!!
...........................................................................................................................................
Buah Dabai
sekarang almost musim buah dabai
sedap!!
manis2 lemak
cara masakannya:
rendam dalam air panas hingga lembut isinya
pastu makan begitu saja
nak lebih rasa
taburkan sedikit garam
kicap
terliur imagine
yang ini bijinya yang keras
isi dalamnya pun boleh dimakan
belah biji
then makan isinya
sekali tengok seperti sayur cabbage
lemak2
masa kecik2 bila makan isi biji ni
akan guna safety pin tuk mengeluarkan isi tengah tu
leceh juga
sebab isi tak banyak kan
tapi sebab sedap
worth the hardwork :)
..........................................................................................................................................
Buah Kepayang
sayang2 buah kepayang
yerr ni lah dia buah kepayang
tapi ni belum boleh makan tau
jangan pula pepandai terus terkam gigit
masak
buka kulitnya
ni dia yang telah dikopek kulitnya
eh jangan makan dulu tau
beracun
buah ni kena rendam berhari2
kena pastikan airnya sentiasa bertukar
biasanya if kat kampung
akan disimpan dalam raga
pastu ikat rendam dalam sungai
or if cam zaman moden sekarang ni
hari tu mak aku buat
dia rendam dalam besen
ikat kat pili
dan biarkan air mengalir sepanjang masa
agar air rendamannya sentiasa bertukar
buah ni pun sedap dimakan begitu saja
campur garam
or tuk lebih unik bagi masyarakat iban
kita akan masukkan bersama dengan perkasam ikan
fuhh sedap juga ah
sebenarnya bagi aku
takda rasa pun
selain lemak2
tapi tu ler keunikan rasanya
menjadikannya makanan favourite
pic credit to google
zzzyy
No comments:
Post a Comment
tq, peace :)