Sunday, January 31, 2016

Telatah Anak


adanya budak di rumah
memang susah lah nak kemas rumah
terutama yang tengah seronok
nak bermain meski sorang2

dulu aku very the particular
tentang kekemasan rumah
dimana kau ambik
disitulah kena letak balik
so senang if nak guna lagi next time

sekarang dah ada nunup
dah tak dapat pakai lagi
konsep tu




















partition cupboard
yang pada mulanya
pening2 aku fikir apa yang sesuai
tuk diletakkan disitu
hampir 2 jam aku buat
then setengah jam kemudian
semua benda dah bertukar!!!
dah dijadikan sudut mainan
bunga2 yang aku letak
semua dah ke tepi


























cupboard tv pun turut jadi mangsa
bunga yang aku letak tah kemana dah
sofa pun jadi mangsa
ni hanya sikit ni
sebab yang lelain masih dalam kotak/bag
ataupun...



















tengah jadi murid2
termasuk yang miaw tengah2 tu

























cikgu garang
yang tengah perkenal silangsilah keluarga
kepada para murid dia























panas main kat ruang tamu
sebab nak pakai baju princess
main pula kat bilik
on aircond
aku dah tak larat kumpul dah
if dia start main
elok if nak jalan
sepak2 dengan kaki suh ke tepi je
























letih main
dia layan youtube atau games
ada tab sendiri
tapi baru sekejap tadi
dia kebas hp datuk 
main games kat situ pun
aduhaii
anak.. anak...







zzzyy

Thursday, January 28, 2016

Sambal Mangga



hari ni menu yang nak di share

sambal mangga sebagai menu
lunch tadi
of course bukan aku yang buat
makan kat gerai

tambah dengan sambal belacan yang pedas
huh!!! berpeluh2 aku makan
























ehh terliur aku tengok
esok if ada lagi
aku nak ulang makan 
hehehee























ni pula nasi lemak versi aku
again beli kat gerai
menu lunch a few week ago

asalnya hanya nasi lemak RM2
aku tambah add on value
ikan tongkol kari
ayam goreng
jadi menu yang mabeles!!!!!
senang hati balik opis
sebab perut dah kenyang









zzzyy

Wednesday, January 27, 2016

Biskut Mormor



CNY dah makin hampir
sana sini kat FB 
tengok org promote biskuit & kek

so aku dengan besfriend, Pris
mmg suka lah mencuba test try
memana kek or biskut yg orang jual tu
especially selalu ada khidmat hantaran
lagi lah suka

misi hari ni test try
biskut mormor
memang favourite
dan dah try
sedap!!!
menepati cita rasa aku
tak manis sangat























rm15 adalah dalam 50 biji
hancur dalam mulut
huh...
puas hati makan








zzzyy

Sunday, January 24, 2016

semalam meeting JPTP
Jawatan Penyelaras Tabika Perpaduan
tahun ni tahun ke 3 Ava sekolah kat
tabika perpaduan
dan tahun terakhir juga
sebelum dia melangkah ke tahun 1

so far aku berpuas hati lah 
dengan system pembelajaran tabika ni
banyak improvement dari masa ke semasa
yang ava alami
















pengawai dari jabatan perpaduan negara datang
brief kita serba sedikit tentang 
bagaimana tadika diuruskan
bagaimana pembelajaran dilaksanakan
dan aku dengan mandat dari cikgu tadika
kekal sebagai pengerusi JPTP tuk tahun ke 2

dia juga bagi sedikit info tentang 
perkembangan dalam negara 
yang diuruskan jabatan perpaduan
especially berkenaan dengan para buruh asing
bagaimana mereka memantau mereka
masalah remaja sekarang 
masalah persekitaran kawasan perumahan kita
semua perkara yang bersangkut paut dengan
perpaduan negara
(seriously aku baru tahu peranan jab perpaduan ni
selain dari tabika2mereka)
















tak sah if takda aktiviti makan2
selepas meeting, gotong royong
makan2 tu penting :)


so  tahun ni kena perah sikit otak
cari idea tuk dijadikan aktiviti di tadika
selain dari makan2
which wajib diadakan

dan tahun ni insyaallah
aku nak pastikan aku mesti ada
tuk majlis hujung tahun
dan majlis terima sijil Ava
lagipun ava kan last year
so mesti reserved leave tuk tu
begitu juga majlis hujung tahun kat tabika
mesti hadir dan involved
















nah ni pic tahun lepas
majlis akhir tahun kat sekolah
aku tak dapat dtg sebab cuti dah abis
tahun ni harus datang!
tahun akhir ava kat sini

















last year lawatan ke toys library
aku tak dapat ikut
sangat tak best kan


















anak2 pergi melawat balai bomba
pun aku tak ikut
rugi2
aku sendiri belum pernah pergi pun
hehehheee

















yang ni birthday pertama tuk tahun ni
ada 3 orang semua
happy birthday Alin, Balan & Putri
semoga menjadi anak yang baik sayang

tadika ni
sekurangnya at least sekali sebulan 
akan adakan birthday celebration
if ada budak yang lahir tuk bulan tersebut lah
if ramai, diorang satukan
mak bapa boleh bagi kek
if takda pun, tabika memang ada peruntukan

semoga tahun ni lebih memberangsangkan
harus lebih aktif
harus lebih perbanyakkan aktiviti kat sekolah
tahun depan dah takda lagi ava sekolah sini

ava start sekolah sini since dia buka 2 tahun lepas
ni dah tahun ke tiga
selama tu juga
aku bekerjasama dengan cikgu dan para ibu bapa
yang bersekolah dengan ava
mostly orang lama
kami dah jadi kawan









zzzyy

Wednesday, January 20, 2016

Sardin Zaman Sekarang


tadi mak buka sardin
ikan yang bercampur dengan kacang hitam tu
tengok dalam bukan seperti dulu
yang ada adalah kepala ikan tah apa
campur dengan pipi dia
sikit bahagian tengkuk 
rasa??
tah pa2

haritu makan ikan sardin brand kingcup
memang pilih yang sardin bukan makerel
kan ikan sardin badannya licin je
tapi dalam tu cam ada sisik tengah yang keras tu
rasa pun tawar semacam
takda selera nak makan
hampa dan kecewa

beli sardin ikan bilis
tengok dalam banyak kepala ler pula
ada yang tergigit rasa cam ada batu
tau2 lah kat kepala bilis tu 
memang ada yang keras2 dan yang hitam tu
kecewa juga
used to be favourite
makan dengan nasi panas memang sedap arr

hari tu lagi teruk
beli sardin sotong

















was2 aku tgk is sotong tu
bau pun pelik semacam
last2 bagi kucing makan

cornbeef
aduhai sekarang jangan haraplah aku nak makan
brand yang biasa tu
dah rasa tepung je
tah pa org hancurkan sana pun taktau

kualiti sardin dah semakin teruk sekarang ni
sebut je apa2 brand 
apa2 jenis pun
tetap sama 
quality truk
if yang button mushroom tu
sering tengok yang dah rosak pun
rosak2 manufacturing sekarang ni
dah ler harga semakin mahal
cara business dah pentingkan untung semata2
quality dah makin terkucir terabai







zzzyy


Tuesday, January 19, 2016

Year-End Dinner

haii semua
salam selasa

nak update ttg dinner last saturday
(eh dari dulu suka buat n3 ttg mknan)

branch dinner last saturday
simple je
believed it?
aku guna slipar je pun
sebab satu2 kasut wedges aku
tertinggal kat opis
balik hari jumaat
selamba je guna slipar jepun

























nah dish pertama dia
yang obor2 je fresh
lelain cam semua frozen
hentam je lah
perut dah lapar































sekarang tuk kategori sayur
hotel dah banyak guna kulat
dulu cauliflower or brocoli
jarang2 asparagus




































yang ni sedap
sea bass tah apa sauce
tapi 3 pcs je
tuk 11 portion!!!
sekali suap pun tak cukup


kali ni budget dinner ciput je
aku dpt lucky draw rm10
dan...........





















tu baby johnson 
door gift
hehehe
oklah kan
expectation tak tinggi pun this year

first lucky draw rm300
2nd RM200
3rd RM100
special draw
handphone samsung galaxy V









zzzyy


Tuesday, January 12, 2016



tah bila kali pertama aku guna spec ni
aku pun tak pasti
tapi yang pasti lebih dah 10 tahun

dah hari2 kerja ngadap computer
ngadap smart phone
mana lah mata tahan kan



















buat 3 tahun lepas
masa start guna yang dwifokul
tapi baru tahu baru2 ni
sebenarnya bukan yang betul2 dwifokul pun
just lens jenis yang tuk relaxkan mata
tertipu dengan pembuat cermin mata tu
dahlah mahal
dalam rm700++




















tahun seterusnya aku tak buat
sebab mahal kan
so kira oklah boleh dua tahun
walaupun office ada subside rm400
tapi masih sayang dengan spec lama tu
comfortable pakai

yang ni tahun lepas
buat murah je sebab ada promotion 
rm280 je
aku pun hairan kenapa jauhnya beza 
dengan yang 2 tahun lepas
tanya tokey tu apa beza
dia kata sama je pun
so firasat aku mengatakan
tak sia2 aku reluctant tuk pergi kedai
yang selalu aku pergi beberapa tahun kebelakangan ni tu
mahal sangat dah



















yang ni baru ambik semalam
sangat suka dan comfortable
rm580
nasib office ada subside rm500
yang ni betul2 dwifokul
cermin rabun dekat jauh
akak dah matured....... :p



















collection tuk 4 tahun
sekarang betul2 
dah tak boleh berenggang dengan spec
i can't live without you.............








zzztt

Saturday, January 9, 2016

2nd Week of 2016


since yesterday
ada acara happening di miri















]



aku ada turun town tadi
hantar mak & apak ikut perhimpunan 
lepas tu aku dan nunup merayau ke shopping mall

kebetulan pula budak tu kurang sihat
dari tadi nak tidur je dia
tambah dah diberi aku ubat flu & demam

pas hantar nenek n aki tadi
lepak parking lot
tunggu dia tidur
dh tu kul 10am lebih 
pi ke parkson
gara nak beli benda ni

























yang pink tu lama dah beli
yang biru tu tadi
barbie dari cerita 
barbie rock & rolls
dari semalam ava tunjuk muka masam
gara2 nak beli erica kejuno (biru) tu
takda kawan Courtney katanya

tu yang flu sambungan dari nangis semalam tu lah
tersedu sedu, hidung sumbat semalaman



















datang rumah tadi
tidur kat bilik
pastu keluar 
sambung tidur kat sofa
nasib weekend
if sekolah, cfrm cuti sendiri.






zzzyy