Friday, October 11, 2019

Masak kat office



assalamualaikum semua
salam Jumaat

hari tu mak bawa periuk kecik 0.6 liter dari kampung
lucky draw masa hujung tahun 2 tahun lepas
so taktau nak guna masak apa kan
sebab kecik sangat

so asyik plan dan plan
nak bawa pii office
tak juga jadi2
rasanya adalah niat tu tertangguh dalam 2 bulan
yeah! dah masuk bulan ke 3 di office baru
so far so good


k berbalik kepada kisah periuk tadi
dua minggu lepas aku awal dah kemas
letak atas meja makan 
agar paginya esok tak terlupa bawa


Menu pertama
sup ayam
ayam + kentang+ carrot + cabbage
masuk chicken stok
siap!
next day pun menu yang sama


hari ke 3 dah hilang idea
so beli bread makan dengan sardin tuna je


Dan ni menu hari rabu
wantan sup campur green vege
wantan aku buat sendiri

isi ayam dicincang  bersama sayur hijau
parut halus sang carrot
marinate dengan garam, aji dan lada hitam
masuk container ke dalam fridge

esoknya just masak air
campur dengan chicken cube
masuk wantan
masuk tepung jagung dan telur agar pekat
last masuk sayur hijau

taraaaaa............
dapatlah wantan yang isinya banyak
makan pun banyak2 lebih  biji sorang dengan BFF








khamis aku balik ke sup ayam lagi
ayam + carrot + kentang + tomato
marinate kat rumah 
masuk dalam zipper plastik
masuk freeze
esok defrost je sebelum di masak





dan ni side order 
kendodong diparut
makan dengan sambal belacan pedas
fuhh!! keluar hingus dan airmata kernanya
tapi tu lah makin pedas makin sedap







hari ni off masak sup
BFF cuti and tak best makan sorang
belum plan nak makan apa pun
mungkin hanya makan bun kat bakery sebelum office ni je



zzzyy


11 comments:

  1. Seronoknya bila dpt masak lunch kat opis.. lebih sihat & bersih..sedap ja tgk..
    Salam kenal ya sis..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok arr. portion pun ikut suka sdiri slain sedap n bersih. salam kenalan juga yea :)

      Delete
  2. Replies
    1. yalah sis, lagipun area office ni, makanan mahal2, kedai hypster yg banyak

      Delete
  3. bestnya, nnti tunjukla periuk kecil tu time masak...
    makan ngn membe opis mmg best jimat belanja pun iya... tp bahaya nya mkn boleh bertambah2 hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt next round aku masak aku tgkp pica, slalu lupa. aah mmg best, jimat belanja juga, and yg bahaya tu mmg bahaya teramat arr :D

      Delete
  4. pandainya masak.. bgi saya org yg suka masak ni slalunya kreatif

    ReplyDelete
    Replies
    1. main campak je tu, kebetulan combinasi yg serasi, dapatlah hasil yg sedap :)

      Delete

tq, peace :)