Sunday, March 22, 2020

Berkurung sambil makan


assalamualaikum semua
hari kedua aku join movement restriction
tu pun sebab bukan hari bekerja
if hari bekerja
masih terkinja2 kat opis
mereput......

khamis datang email dari HQ
cakap suruh customer masuk 10 org je
dalam satu2 masa
kecewa
masih belum ada camna staff

sana sini dok kecoh
army nak datang sunday
roadblock lah
orang share cerita betul
dan cerita tak betul
sampai malas nak baca
sebab banyak sgt versi

nasib baik friday 
ada keluar email
banking hour sampai kul 3pm je
tapi masih wonder
balik hour kul brapa lak ek?
masih juga kena menunggu kat office sampai 5.30?
(hopely esok ada clarification)
then another email 
kata  staff kerja hanya 50% je
dari jumlah keseluruhan

hari ni lak dalam aku sibuk asak
tengok wasap kecoh 
tentang ada yg kena msg boss
suruh ambik annual leave
what!!!???

tak reti ni ke?
suka2 je wat rule sendiri




ada lah controversi sikit
management dgn SBEU
Sarawak Bank Employee Union (SBEU)

esok lah tengok camna
 dengar2 ada certain perjanjian dibuat
verbally
ada yg nak kena buat sesuatu before 10.30am esok!
if tak
 ada lah yang menangis tak berair mata

emmm.....masa kritikal camni pun
masih ada juga yang nak tunjuk kuasa
prihatin lah sikit
staff ni manusia lah
malah high risk terdedah dgn sakit tu



bah
masa movement restriction ni
mesti semua baik2 kan
duduk rumah bersama keluarga
kecuali yang kena kerja cam aku
tapi mostly memang duk rumah kan
apa korang masak ek?

ni menu aku semalam

nasi goreng seafood
campur tauhu dan fish cake fish ball








tuk sayur
masak sup ayam + terung asam







dahtu makan lah cempadak
yang super sedap super lunak ni





ada rambutan juga
semua buah dan sayur ni
beli kat neighbour





stok bread harus ada
dak ava peminat setia
wholemeal bread tuk aku






hari ni, ahad
masih masak sup terung asam
kali ni dia saja takda campur ayam
campur dengan bubur kering
bubuk yang diguna tuk buat belacan tu
super yummy!!




ingatkan nak pais ikan keli dalam oven
dah masuk kat daun pisang pun
sekali aluminium foil takda lak
last2 buat sup kunyit
dengan bunga kantan





8 comments:

  1. kamek tok sikda terus pendapatan..huhuhu...agak sukar lah mok idup sampei ujung bulan...mok dicatu segala2nya...

    ReplyDelete
  2. tedah. sian juak dgn org nok keja sdiri yea, tapi yalah apa boleh buat.tpaksa bkurung juak tok

    ReplyDelete
  3. mmg ada majikan yg soh tolak cuti tahunan/ cuti tanpa gaji tp kerajaan dh inform tk bole kn

    meriah la masak2 makan2 time stay at home ni..sedapnya tgk cempedak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah lah sis. ni branch mgnt yg tak faham or buat2 tak faham, urus sukati diorang saja

      Delete
  4. musim berkurung dan musim makan berpisah tiada. cepat betul rasa lapar kan.bertabahlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kan, sekejap2 nak ada saja mknan nak dikunyah

      Delete
  5. Sarawak hot zone Kan. Stay safe and be safe ok

    ReplyDelete
  6. ehehe macam2 menu kan during MRO ni keke bahaya tol..

    ReplyDelete

tq, peace :)