Thursday, July 2, 2020

Bunga Telang & Bunga Kelulut


assalamualaikum

lately takda idea nak tulis tentang apa
so kita layan bunga kelulut 
dan bunga telang 
mak tanam kat tepi pagar rumah


bunga kelulut ni ialah
bunga yang menjadi tarikan tuk kelulut
sejenis serangga yang menghasilkan madu
mak beli kat pasar hujung minggu
asalnya kecil je
tapi dia kan jenis menjalar
cantik je menjalar atas pagar rumah







pic credit ke sini

lebah ni suka bunga pink ni
pernah juga pergi rumah kawan
yang ada sarang lebah kelulut ni
madu nya more or less 
macam madu lebah biasa tu




👇👇
bersama dengan pokok bunga tu
ada juga terselit pokok orkid putih
jarang bebunga
tapi if dah bebunga cantik je
suka jenis ni sebab tahan lama





👇👇

ni pun bunga menjalar juga
selari dengan bunga kelulut 
bunga telang
mak kadang buat air tuk diminum
kekadang tuk warnakan nasi pulut
cantik warnya birunya














3 comments:

  1. Bunga kelulut tu namanya bunga air mata pengantin

    ReplyDelete
  2. cantiknya..tak penah nampak bunga kelulut. yg biru tu selalu juga terjumpa..hehe

    ReplyDelete

tq, peace :)