Sunday, July 12, 2020

Sarapan Hari Ahad




sunday
malas nak jejalan
kat luar ari pun mendung je
panas tak 
hujan pun tidak
last2 baju yg aku cuci
duk je dalam mesin tu
tak koser nak kejar2 berebut dgn hujan
tuk angkut kain baju

so masak pun super malas
hari ni kita layan ubi kayu je
bak kata datuk dan nenek dulu
zaman jepun dulu
selalu makan ubi kayu
tak boleh senang lenang bebas bercucuk tanam
kang kena tangkap

rebus sikit
pastu potong kecik2
goreng deep fry
goreng juga ikan masin
rupa je ikan masin tapi tak masin
cam makan keropok je





makan dengan sambal ikan bilis nasi lemak
fuh!
makin pedas makin sedap




ikan masin kurang masin




ubi kayu rebus




ubi kayu goreng




yang ni menu bapa
dia parut ubi tu
pastu goreng
orang tua tu tak sah if tak goreng berminyak
sebab tu lah batuk tak sembuh2
kang dilarang 
angry bird pula
biar je lah







zzzyy



9 comments:

  1. Ingatkan selepas diparut, ubi tu dibuat lempeng. Rupanya digoreng.
    Ubi rebus digoreng memang sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah tu resepi bapa. dia tak sah if tak goreng2. tak yah rebus dulu tapi kena parut. goreng dgn non stik pan, sedap. bagi dia kerak2 sikit

      Delete
  2. Wah..menarik..lama SA x sarapan macam ni...sygnya SA x leh makan ubi kayu..angin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya if hujung minggu if tak keluar makan, suka mkn yg ubi2 ni. ataupun bubur kcg hijau/merah.

      Delete
  3. Serius kan, ada hari2 yang jangan kata nak masak, nak mandi pun malas. Rasa nak golek je haha

    ReplyDelete
  4. sedapni ubi kayu. la ni ubi rebus orang jual pun mahal ye. kalau dulu orang tak pandang.

    ReplyDelete
  5. "Bismillah, ar-Rahman, ar-Raheem".

    Firma: CREDIT FINANCIAL GROUP
    E-mel: (creditfinancialgroup01@gmail.com)
    BBM: {DDA46523}
    WHATSAPP> +447480724786

    Firma: CREDIT FINANCIAL GROUP Dari meja dan pejabat ini CREDIT FINANCIAL GROUP tahun ini menjanjikan menjadi tahun lebih banyak wang dalam akaun bank anda, ini kerana kami menguruskan CREDIT FINANCIAL GROUP memberikan pinjaman kepada semua orang yang mempunyai keperluan kewangan yang besar tahun ini untuk memulakan satu atau dua perniagaan bahkan untuk mengubahsuai kediaman mereka juga untuk menghidupkan semula perniagaan mereka dan jangan takut dengan pemasangan bulanan anda kerana kami mempunyai pakej khas untuk mempersiapkan anda atau bahkan memberi kuliah tentang bagaimana melaburkan wang anda dengan sumber yang sangat tinggi. perniagaan jadi jangan hanya duduk di sana dan kemudian biarkan orang lain maju secara kewangan katakan tidak kepada kemiskinan tahun ini katakan tidak untuk hutang tahun ini tahun ini adalah tahun yang luar biasa yang boleh membawa kemasyhuran Tuhan tidak mengharapkan kita menjadi miskin daripada kita menjadi bijak dalam menjana wang dan kemudian melaburkan wang dalam perniagaan yang sangat menguntungkan jadi melalui ini kami berada di sini untuk memberi pinjaman kepada anda kerana CREDIT FINANCIAL GROUP dipenuhi dengan dana yang anda cari anda boleh menghubungi kami melalui maklumat hubungan di bawah

    E-mel: (creditfinancialgroup01@gmail.com)
    BBM: {DDA46523}
    WHATSAPP> +447480724786

    ReplyDelete

tq, peace :)