Tuesday, September 8, 2020

Program hujung minggu di Rumah Panjang




kisah ahad
semua berlaku tanpa di plan
malam sabtu cousin call
suruh esoknya balik kampung
sebab ada YB nak datang
so aku nak diguna tuk memasak
sebab YB is muslim

seawal 6.15am ahad
dah keluar dari rumah
tuk ke long house
ambik masa dalam sejam  je

datang sana terus masak
menu pun jenis yang tak perlu dimasak sgt
ayam dan ikan sultan
kita pansuh dalam buluh
super super yummy!!!
yang aku masak udang galah je
dan sup terung asam bersama salai ikan
menu semua super yummy!

antar orang yg terlibat sepenuhnya
masak, mengemas, prepare







tak sah if takda photo lucu




ketibaan YB
social distancing tetap di buat
semua kena tembak di dahi
hand sanitizer disediakan
dan diberi face mask 
tapi takpa sebab ruang ruai besar




antara menu yang sempat disnap

ayam pansuh dengan daun ubi kayu
harum, lembut
soooo yummy



ikan sultan juga turut dipansuh dalam buluh
campur dengan umbut kantan
pun super yummy
terus habaq kat mak
weekend nanti kita buat ek 
🤣😝






alhamdulilah program berjalan dengan lancar
ramai puji masakan kita sedap
dan cukup tuk semua
bravo tuk semua yang terlibat
all hardwork are worthy
sebab outcome as good as how it should be


zzzyy

5 comments:

  1. wahhhh !! ayam pansuh ngn ubi kayu, nampak sedap tapi i tak pernah try.. hopefully can try one day

    ReplyDelete
  2. wahhh tahniah wei, caya lah... ko memang boleh jadi chef lepas pencen kerja bank wei

    ReplyDelete
  3. nang boleh tahan tukang masak tok :)

    ReplyDelete
  4. Tahniah! Terpilih jadi chef utk YB!
    Teringin makan pansuh manuk dan ikan sultan. Harap-harap menjadilah plan nak jelajah sarawak tahun-tahun akan datang ni. Bolehlah cari mee kolok dan kek lapis.

    ReplyDelete

tq, peace :)