nah sambungan dari entry semalam
yang tu cerita tentang bahan
hari ni nak cerita tentang pembuatannya
first aku buat is kek lumut
sebab takyah nak berlapis2
kukus gitu je
kek guna pandan paste koepoe2
harum semerbak baunya
periuk kukus masak kek lumut
oven aku guna tuk buat
kek lapis mixed fruit
ni resepi baru ni
aku buat cara sendiri
sebab masa xmas aku buat
sedap lah pula
asalnya resepi ni bukan lapis camni
aku lupa camna
just tuk versi aku
aku ada lah simpan secret ingredient dia
main ingredient mixed fruit ni
beli yang setengah kilo
aku lapis layer by layer
satu layer ada mixed fruit
another layer takda
begitu lah seterusnya
kali pertama aku buat haritu
layer tak begitu nak nampak
baca tip
orang cakap harus biarkan
layer dia tu masak sampai kekuningan
tah berapa layer aku tak kira
nak show kat korang pun tak dapat ni
sebab kek ni orang beli
mmg tak boleh lah nak potong
kek lumut masak after 4 hours dikukus
dan layer fruit kek pun dah setel
process me'layernya
tunggu dia masak je
aku start bahagian kukus lak
kali ni buat kek holiday inn
satu bahagian campur horlick
satu bahagian lagi campur milo
lapis layer by layer
milo
horlick
milo
horlick
sampai abis
nii selepas masak
dalam nya semoga cantik lah layer nya ek
tak dapat nak tengok
bila kek lapis holiday inn dah setel
setiap lapisan dah dilapis
tunggu dia masak je lagi
aku start buat adunan kek lumut kembali
guna periuk kukus trio
senang
holiday inn tingkat bawah
lumut tingkat atas
tunggu siap je
by 10am semua settled dan
dah boleh dibungkus
tunggu sejuk lagi
bila sejuk balut dengan food wrapping
salut dgn aluminium foil
masuk dalam bahagian frezeer peti sejuk
malam nya tidur lena
sebab dah seharian berdiri
sekejap2 angkat uruskan lapisan
penat hakak
bangun next morning
berus gigi
cuci muka
sikat rambut
start baking kembali
hari ni kek lapis harus diuruskan
another holiday inn
dan masam manis
dimulai dengan masam manis
adunan dibahagi 3 warna
harapnya cantik lah bila dah masak
aku tak dapat tengok
tapi biasanya ok je
cuma kekadang ada lah cacat sikit2
kek masam manis ni
keistemewaan dia
menggunakan haw flakes
letak kat selang satu lapisannya
so sebab tu rasanya masam2 manis
layer bawah sekali, ungu
pastu merah
eh tengok cam pink kan
seriusly mmg merah tgk real
hawflake susun atas tu
pas lapisan haw flake tu kering
spread another color
takyah susun haw flake
lapisan lepas tu baru susun haw flake kembali
begitulah berselang seli
tengah buat kek masam manis
dengar ada saudara nak berjarah
so aku cepat2 buat kek simple
tuk minum2
so tercipta lah moist cokelet cake
kesedapannya
terletak pada sebotol browning sugar
dan texture kelihatan agak kasar tu
sebab aku simpan lebihan mixed fruit
adunan aku simpan lebihan adunan semua
ada horlick
susu manis
hasilnya
cokelet cake yang yummilious
hancur di mulut
pastu sambung buat last cake
kek holiday inn
sebab last kek kan
hari pun masih siang
so takda lah pressure
buat santai2
concentrate dgn kek ni satu je
bagi aku yang minat baking
buat kek ni sebagai terapi
juga experiment
dalam pembuatan setiap kek tu
aku cuba perbaiki yang tak menjadi sangat
dari segi texture
cara, sukatan
**entry ni ditulis hari ahad
bersama dengan entry part 2
saja pisahkan
sebab taknak membebel panjang sgt
dalam satu entry
ni kaki dah letih
segar after rendam dengan air suam panas
nak tidur dah
esok dak ava sekolah
kena bangun awal
Rajinnya buat kek.. Rumit-rumit pula tu..
ReplyDeletehahaa.. kek lapis sarawak mmg mostly camni sis. dah biasa buat, terseronok lak 😁
Deleteaku baca enty ko sambil telan liur berkali-kali wei, nasibla aritu aku ada oder kek lumut lagi, dapatlah aku dapat bayangkan rasa sedapnya... semalam laju-laju aku google macamne rupa semua kek yg ko buat tu, kek belacan, kek holiday inn tuh kat semenanjung mana ada orang jual wei... best betul, mesti bau semerbak wangi je rumah ko kan...
ReplyDeletehahaaa... mmg semerbak lah dana. kek belacan dan lumut tu senang buat. yang berlapis tu, buat lapisan tu yang lambat, sebuah kek dlm 2 jam baru siap, pastu kukus dlm 4 jam
Deleteseronok lah buat. jumaat aku nak buat kek tuk makan sendiri.. sementara mood rajin masih berbaki ni
nanti aku pii course aku buatkan tuk kau 😄😄
kalo sy dh lama give up.. xcukup sabar nk membaking.. haha..
ReplyDeletesume nmpk sedap2!
hahaaa.. saya pun ikut mood sis. if rajin tu sanggup juga tidur kul 2 3 pagi walaupun esok keja 😁
Deleteperghhhhh kak rela membeli ja. huhuhuhuhuhu :P
ReplyDeletehahaa... ya sis, kekawan pun selalu cakap camtu, saya if rajin tu dtg, seronok buat kek ni, cam terapi. kepuasan bila dah siap dan kek pun sedap.
Deletekamek pun esok da start membaking juak...ada tempahan kek lapis hantaran...
ReplyDeletebagus kitak ehh, boleh oter2 jak resepi, tupppp jadiiiii...
baking sunah jgn tak baking.
Deletekamek alhamdulilah sense dalam masakan tu ada ok sikit, masih boleh imijin if campur2 bahan yea camni rasa, sedap ke sik tapi selalu juak fail 😀😀
terbaik.
ReplyDeletekek lumut tu feveret.
aida ni tak mahir baking kek.
tak cantik kejadian nyer :) ha ha ah ha...
rasa nyer ada. rupa hancusss...