naahh sekarang musim udang semuan
bubuk pun baru nak start
ni dia udang semuan
dia besar dari bubuk
tapi kecik dari udang biasa tu
udang ni biasa kita tumis gitu je
or popular dijadikan udang kering
dan mostly musim ni juga
tengok kat FB
memang ramai lah yang post
diorang buat cucur semuan
biasa dicampur daun bawang
ni versi aku
tepung gandum + tepung jagung
tambah garam tuk rasa
pastu daun bawang yang dah dihiris halus
dicampur bersama semuan ke dalam adunan
biasa orang buat lebih kurang sebesar tapak tangan
tapi aku yang malas
buat sebesar kuali legend tu
sebanyak mana minyak
maka sebesar itulah cucur ku
nah besar kan
hehehee
so apa susah
dah besar tu
kita guntinglah bahagi 3 ke 4 ke
pastu cecah kicap exta pedas mahsuri
alhamdulilah
pasti sedap!!!!
huih sedapnya, cucur udang yang sebetulnya sebab kalau orang jual tu udangnya seekor je hehehe
ReplyDeletetu lah selalu seketul je, yang ni sebab anak udang, aku boh bebanya. puas ati makan
Deleteni cucur udang kecil2 la kan hehehe.. cicah sos cili perghhh!! makan plak panas2 plus teh o panas ahhaha
ReplyDeleteaah ako, udang yang kecil2 tu. mmg sedap arr cicah sos cili pepanas
Deletehaha..tak kisahlah kan bentuk cmane. yang penting rasa dan bila makan, kenyang
ReplyDeletetu lah Sal. ni masa reply hari tgh ujan, automatic perut lapar. trus rasa nak buat lagi. hehehe
DeleteCantiknya texture nya!
ReplyDeletebanyak udang kecil dalamnya, tu texture yg camtu.
DeletePuas ni makan cucur semua. Tertarik dengan resipinya. Boleh cuba nanti. Menariks!
ReplyDeleteWah.. Besarnya cucur awak.. Cepat habis menggoreng..
ReplyDelete