Thursday, February 3, 2022

Cucur Semuan

  naahh sekarang musim udang semuan
bubuk pun baru nak start


ni dia udang semuan
dia besar dari bubuk
tapi kecik dari udang biasa tu

udang ni biasa kita tumis gitu je
or popular dijadikan udang kering





dan mostly musim ni juga
tengok kat FB
memang ramai lah yang post
diorang buat cucur semuan
biasa dicampur daun bawang



ni versi aku
tepung gandum + tepung jagung
tambah garam tuk rasa
pastu daun bawang yang dah dihiris halus
dicampur bersama semuan ke dalam adunan



biasa orang buat lebih kurang sebesar tapak tangan
tapi aku yang malas 
buat sebesar kuali legend tu



sebanyak mana minyak
maka sebesar itulah cucur ku

nah besar kan
hehehee




so apa susah
dah besar tu
kita guntinglah bahagi 3 ke 4 ke





pastu cecah kicap exta pedas mahsuri
alhamdulilah
pasti sedap!!!!

10 comments:

  1. huih sedapnya, cucur udang yang sebetulnya sebab kalau orang jual tu udangnya seekor je hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah selalu seketul je, yang ni sebab anak udang, aku boh bebanya. puas ati makan

      Delete
  2. ni cucur udang kecil2 la kan hehehe.. cicah sos cili perghhh!! makan plak panas2 plus teh o panas ahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ako, udang yang kecil2 tu. mmg sedap arr cicah sos cili pepanas

      Delete
  3. haha..tak kisahlah kan bentuk cmane. yang penting rasa dan bila makan, kenyang

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah Sal. ni masa reply hari tgh ujan, automatic perut lapar. trus rasa nak buat lagi. hehehe

      Delete
  4. Replies
    1. banyak udang kecil dalamnya, tu texture yg camtu.

      Delete
  5. Puas ni makan cucur semua. Tertarik dengan resipinya. Boleh cuba nanti. Menariks!

    ReplyDelete
  6. Wah.. Besarnya cucur awak.. Cepat habis menggoreng..

    ReplyDelete

tq, peace :)