kan aku pernah post tentang
samada nak buat kek
ataupun beli je
dan keputusan nya...........
aku buat sendiri
tu pun sempat buat 5 biji je
bff lak beri 2 jenis
jadinya kek raya aku tahun ni
ada 7 jenis
kek hijau dan cokelet ni
memang tiap tahun haru buat
jarang yang tak mengemari nya
hijau - kek lumut
cokelet- kek belacan
faberet dak ava juga
siap pesan kat aku
jangan bagi semua kat tetamu
tinggalkan tuk dia
alahaiiii anak
kek ni oklah senang buat
takyah lapis2
cuma mengukus nya agak lama
4 jam keatas
tapi aku asal kek dah masak ok
tak perlu kukus tuk tahan lama
sebab biasa 2 3 hari dah abis pun
hehehe
kek lapis perisa kopi
antara bahan utamanya
nescafe 3 in 1 = 3 stick
coffeemate
buat ni in respect of
sendiri yg peminat kopi
ni pulak kek kegemaran salah sorg SIL
kek holiday inn
kek perisa milo + horlick
dan kek kegemaran org2 veteran
kek buah
resepi aku guna this year
sangat2 moist
if rerajin nak buat sebiji dua tuk sedekah
bila aunty2 mai rumah
ramai yg kata tercapai keinginan
lama dah ngidam
kebetulan resepi kali ni
memuaskan hati semua
moist dan tak manis
dah dua kek yg bff beri
tak sempat snap
lapis cheese
lapis bumi
seriouslay seriau juga nak makan
sangat2 manis
kek yg aku buat lak
mostly kurang manis
nak sesuaikan dgn selera org2 veteran
almaklum lah
ramai yg ada penyakit 3 sekawan
sebenarnya a few biji kek lagi aku nak buat
tapi kerna kekangan masa
mmg tak sempat lah
tambah sekarang dah tak tahan cam dulu
yang sampai jauh malam
pun masih rajin buat kek
terutama if hari berkerja
lepas dinner terus membaking
sekarang takda nak nya lagi
esok kena bangun awal
hantar dak ava
kdg2 kena hantar dak timi juga
which by 5.30am dah kena turun dari rmh
sebelum 6.15am harus dah sampai sekolah
mana lah tubuh dapat bertahan lagi
aku mmg nak relax je
taknak dah cam dulu
sekarang dah semakin sunset
kurang rehat mudah nak pening2
segala macam sakit badan
senang nak datang
.............................
wow..banyak nya kek. bukan senang buat kek lapis ni kan
ReplyDeleteMA ingat nak buat jugak kek hari tu, kek marble je la.. tapi x buat la...
melapis sebiji dalam 2 jam, pastu masak paling kurang 4 jam. ni masih dlm mood membaking just takda masa lagi
DeleteIsssh kak, bukaan sedikit pula yg dibuat 🤣🤣🤣. Memang expert nampaknya yaaaa 😄😄👍. Liat bentuk pun yakin sedap nih
ReplyDeletedulu2 masa akak masih rajin sampai belasan jenis akak buat, tiap hari, balik dr keja akak buat sekurang2 sebiji 2 minggu sebelu raya. skrg dah tak larat nak tidur lewat
Delete