Sunday, September 28, 2014

My Princess



agak terlambat nak buat review
sebab drama kali ni
aku dah abis tengok last week

My princess, drama korea yang sangat cute
for sure menghiburkan
semuanya cantik2
pelakon cantik & handsome
rumah cantik
bedroom cantik
costume pun cantik


diterajui oleh


















  • Name: 송승헌 / Song Seung Hun (Song Seung Heon)
  • Nickname: Tough guy
  • Profession: Actor, model and singer
  • Birthdate: 1976-Oct-05
  • Birthplace: Suyuri, Seoul, South Korea
  • Height: 179cm
  • Weight: 70kg
  • Star sign: Libra
  • Blood type: B
  • Family: Brother and sister

















  • Name: 김태희 / Kim Tae Hee (Kim Tae Hui)
  • Nickname: Angel
  • Profession: Actress and model
  • Birthdate: 1980-Mar-29 (age 34)
  • Birthplace: Busan, South Korea
  • Height: 162cm
  • Weight: 45kg
  • Star sign: Aries
  • Blood type: O
  • Family: Older sister and younger brother/actor Lee Wan
  • Talent agency: Lua Entertainment


mengisahkan  Lee Seol seorang pelajar kolej
sering angan nak jadi princess
which dia memang princess terakhir  yang dicari
oleh datuk Hae Young

mula2 sering membenci 
ingin menyusah sesama sendiri
which ended saling jatuh cinta

Kim Tae Hee ni memang aku minat
seorang yang amat cantik
mula minat dia 
masa tengok dia dalam Jung Ok Jung
memiliki senyuman yang cantik

Song Seung Hun ni ok lah
but bukan jenis yang aku suka sangat
so far belum ada cerita dia yang aku suka
kelebihan dia
his tallness
mungkin tak jauh beza
dengan hero2 korea yang lain
but that is their specialty
ketinggian dan sangat segak
bila mengunakan kot






















keseluruhannya
cerita cinta yang romantik
penuh dengan adegan lucu

sudah semestinya
ada watak pembantu heroin
yang kejam

pembantu hero

yang sama2 walaupun kali ni tak jatuh cinta
but memberi extra perhatian kat heroin

dan memang akan ada part
heroin akan hanya nganga tanpa bersuara
apabila dimarahi dileteri didera perasaan
oleh dek pembantu heroin yang kejam
(aku sering menyumpah part ni dan 
marah2 kenapa tak reti nak melawan hah)

suka set yang cantik
terutama homestay si heroin
dan bilik tidur si heroin di istana
disebabkan memang dah sedia ada cantik
pakai apa baju sekali pun tetap cantik
tambah lagi pengambaran di musin sejuk
sana sini salji

ada adegan yang mencemaskan
terutamanya part yang terakhir
saling cinta tapi tak dapat nak bersama
disebabkan tugas memasing
sungguh mengeramkan





 








bagi peminat sinetron korea
worth to see :)


credit profile & pic to google




 






zzzyy

Saturday, September 27, 2014

Ava's sportday

sabtu
bangun seawal 5.15am
arrgghh!!!
stress!!!
begini lah if dealing with event government
harini sport day tuk
tadika perpaduan  bahagian Miri

Ava ambil bahagian
dalam pertandingan mewarna
tuk umur 4 tahun







punya lah susah nak dibangunkan
well as usual ler tu
lelebih lagi ni teramat awal
5.45am
dah tu diorang start 6.30am
mana tak kucar kacir























masih bersemangat
baru datang kat padang




















dah jumpa kekawan
posing dulu
darnish and the girls!!!


















kumpulan kecil tadika perpaduan akasia
afterall hanya ada 16 orang je
setengah je yang hadir
yang lelain ada hal



















































muka blur dan mengantuk
tak faham apa yang berlaku
ava asyik bagi signal kat aku
buat muka boring dan mengeleng2

abis je perbarisan terus minta angkat
dah letih plus boring plus mengantuk


















bukan main lagi
bawa meja kerusi segala
tapi ended taknak mewarma lagi
pujuk2 pun taknak juga
dia dah letih lah tu
lagipun perlu mewarna gambar
yang dah semingguan dia belajar mewarna
kan budak ni mudah boring
so boring lah dia tu















hahahaaa dah boring sangat lah tu
takda minat dah
lagipun minda dia dah set
dia nak main jump2
amusement place kat shopping mall
tempat budak2 main tu

after tengok sport sekejap
hari pun dah panas terik
so kita pulang tuk ke town
datang je dalam kereta
terus minta tukar baju, seluar
aikk!!!!
tak cantik sangat ke baju sukan sekolah tu
(seriously dia kurang minat guna tshirt)

first time joined sukan anak
so perasaan tu
memang seronok dan excited lah
just bebudak ni susah skit nak diatur
ada yang dah suruh join itu ini
pastu bila rasa taknak buat
so taknak lah dia

hari yang meletihkan
dalam perjalanan
hantar dia ke amusement place
dia dah mengantuk
tapi bila sampai shopping mall tu dia excited
tak jadi mengantuk
masa bawa makan dia dah meraung taknak
tapi kan baru kul 9.30am
kedai pun belum buka
after dipujuk
nasib baik dia faham

balik dari situ
masuk je kereta terus dia tidur
sampai lah di rumah
aku pun tidur keletihan
yang teramat sangat
dari kul 12-3pm tidur
fuhhh!!

ni ava pun masih letih
tadi seawal 9.30pm dia dah tidur
great experienced for her

so since tadika akasia
baru tahun ni dibuka
murid pun hanya ada 16 orang
so kitaorang ibu bapa
plan tuk adakan sukan disekolah diorang
sebelum cuti panjang nanti
aku suggest potluck sekali
disamping mengeratkan silatularahim sesama
kawasan kejiranan
hopely plan menjadi

k lah
tu saja update apa yang berlaku hari ni
esok nak relaxkan ava pepuas dulu
begitu juga aku
sebelum start kerja/ sekolah monday nanti










zzzyy

Friday, September 26, 2014

Kering

Kering

=

Kuat


=

Strong










zzzyy

Wednesday, September 24, 2014

fuhh! 
hari yang sibuk
kat office
tak seperti hari biasa
hari ni
aku tak sempat rasa mengantuk walau sesaat
eh tipu
mengantuk masa lepas makan
tengok screen tipon
makin lama makin kabur! :p

yea selepas briefing pagi 
aku kemas voucher
tuk di bawa ke store
lebih kurang sejam setengah
bertungkus lumus
mengangkat voucher (kertas2)
dari 1st floor ke 3rd floor
fuh!! berpeluh seluruh badan
rasa nak mandi je pastu tu

dah tu
ada auditor  datang
nak ini itu
terpaksa aku mencari kat store nun
dah lah cuaca panas bebenar
lepas selesai mengangkut
5 kali turun naik
sisih lengan baju
cuci lengan
pastu cuci muka semua
hancur semua krim muka
tapi menyegarkan dah cuci muka
lepas tu ngadap kipas mengipas sendiri
a few mins later baru segar skit
tapi masih tak selesa
sebab dah berpeluh teruk

baru je nak start kerja
datang pula another problem
ada gangguan kat account
tanya dept ni
kata dept tu buat
tanya dept tu
kata ni yang buat
semua taknak mengaku
ciss!! dasar pengecut!!
semua taknak admit salah
sampai ada ketika aku
tertiba tinggi suara
cepat2 one of supervisor tolong
which neither from dept tu or ni

belek circular sana sini
call hq
rectified semua
fine settled
masa makan aku pun dah over almost an hour
naik first floor
yang dept ni lak mengadu
kena pinjamkan telinga 15mins
dah lah perut dah berkeriuk
mana taknya
light breakfast
tapi kerja heavy angkut mengangkut

aft makan terkebil2 lagi
pas call finance division
diorang minta clarification & authorisation emel
tuk diorang adjust account tu manually
biul gak otak nak mereka emel yang short simple 
tapi semua data didalamnya

by 3pm baru start kerja cam biasa
dapat buat simple case je

huh... hari yang panjang
penuh rintangan
tapi amat bersyukur
despite of banyak masalah tu
semua selesai dengan segera

eh ok ah
dah nak tidur dah
nite2










zzzyy

Monday, September 22, 2014

Blacklist Season 2





























Ada yang tengok cerita The Blacklist ke?
aku suka

aku suka Red yang penuh misteri
mungkin kekadang bertindak terlalu kejam
tapi selalunya bersebab
not to mention handsome too
character yang sungguh berkarisma
walaupun watak dia kekadang amat jahat


aku suka ejen keen
natural beauty 
suka lirikan mata 
bila dia berbincang tentang sesuatu kes
or bila dia bertelaggah dengan red
character yang agak blurr
sebab dia sering cari sebab
kenapa ni terjadi
adakah ini bersangkut dengan ini
which at the end
dia sendiri taktau jawapannya




















meskipun perbezaan usia
gandingan tetap mantap
guess seperti orang lain
aku juga tertanya2
apakah red ayah kepada ejen keen?
siapakah berlin?
siapakan tom keen, suami ejen keen?
dia orang jahat 
or orang yang dalam diam
menjaga keselamatan ejen keen?

mungkinkah ada jawapannya
di season 2
yang akan bermula 23 sept ni




 






zzzyy

Sunday, September 21, 2014

Beef Stew_guna apa saja yang ada

wachaa!!!
as usual still love sunday
hari tak bekerja
memang akan love sesaja :p

bangun pagi
terus fikir
nak makan apa hah?
heks gigi pun belum gosok lagi
dah terfikir nak makan

yaloor semalam makan simple je
pergi ke tapak citra rasa citra warna
yang bertempat kat city fan
banyak booth2 makanan
booth2 jual kain baju
booth2 jual kek lapis
segala macam keropok, kerepek
cencaluk, belacan, herba, kicap2 sos2
banyak lah

tapi takda yang menarik minat aku sangat
kecuali booth2 makanan :)
layan kepah ayam panggang (favourite)
kuih cakoi, kuih cara, bubur pedas
bontot ayam panggang
and not to forget tuk nunup
sepasang tshirt FROZEN!

so talk about lapar tadi
tiba2 datang idea
resepi sup yang simple je

beef (slice)
carrot
callery
lobak putih
mengkuang
bawang putih seulas (masuk bulat2)
halia sikit (tumbuk halus)
yang lelain tu potong kiub
dan masuk je dalam periuk claypot


























mungkin cara lain dari orang lain buat stew
but this version 'guna apa saja yang ada'
masak dalam api kecil
and sekarang masih menunggu
sebahagian bahannya hancur
cos sebahagian bahan mungkin takkan hancur
dah test sup tadi
yummy!!!!!

menu ni juga
salah satu dari menu orang malas (cam aku lah tu)
main campak dalam periuk
then tunggu je
sambil menunggu tu
boleh online
boleh buat kerja lain
tak payah nak menunggu di dapur

sup juga always my Ava favourite
tapi mesti buat
cam nasi bubur sup
(nasi dalam sup yang banyak)

oklah tu saja tuk kali ni
if rajin aku buat n3 lagi
have a nice sunday











zzzyy


Saturday, September 20, 2014

hmmm.........
sabtu ek....
i loike!!!

bangun lewat
terus mandi
pastu ngetop


buka FB
tengok status orang
blogwalking
seronok sebab hari ni
hari berkecuali iklan kat blog
semua clear
tak perlu nak dok 
close satu keluar 2 tab lain
makin di close
makin banyak lak keluar
tension menutupnya
or silap2 pc jammed
sebab semua dok loading sekali
huh....

pastu tukar profile picha kat FB
cover picha sekali
tetiba rasa nak berkartun
so... profile picha
tetiba nak jadi heroin kartun
creator dari Heavenly Swords



















ni pula

tuk cover picha


















heroin lah sangat kan
walau hanya dalam FB
hahahaaa!!!










zzzyy

Friday, September 19, 2014

Maataa'

Maataa'

=

mentah

=

uncooked







zzzyy

Wednesday, September 17, 2014

Ava & Frozen

hari yang panjang
aku
isnin & hari ni cuti
yang semalam tu tak kira lah kan
memang public holiday pun

ingatkan nak bawa ava jejalan masa cuti
tapi pitih tak mencukupi
lagipun tempat yang dekat nak pergi
tapi entrance fee tak worth tuk pergi

nak pergi taman buaya
rm15 per  entry
murah lah if bawa 2 3 orang je
if reramai bawa mak bapak n adik
aiyaaa
nak tengok buaya??
huh baik bawa diorang makan2
rm15 each more than enuf if makan kat KFC

pastu ingat nak bawa ava pii rain forest resort
sekali call rm80 per person!
budak is rm60!
tapi termasuk lunch ler & main kat water park dia
eehh mahal juga ah
tunggu duit aku seguni then boleh bawa semua jejalan

kesudahannya
berjalan kat shopping mall
cuci mata sambil treat ava
kali ni really treat her sebaik2nya
kenapa aku cakap camtu
sebab..........



























belikan binatang ni
dah berbulan2 dia minta
at last belikan sebijik rm169-90 kat ToyRus
then dah beli of course nak try kan

despite of orang busy prepare for Malaysia day
kat Miri City Fan tu
kita menyibuk lak bermain
yang bestnya walaupun datang kul 3pm
tak panas sebab main bawah khemah
cuma yang tak best
banyak area di tutup tak boleh masuk
so main tepi2 je lah

ok back to cerita ava menyoping
2nd day berjalan lagi
sebab dia kata nak beli sling bag


















haruslah frozen juga yeaa
ni pun dok bersyair dekat telinga
kata nak beli























muka puas hati setelah melekat sticker
atas container & botol air free dalam sling bag
(terpaksa beli sticker sebab dia complain takda
gambar kat benda dua tu)


























ni lagi
again frozen



























dengan Anna & Elsa sekali dia beli
ambik engkau!!!!
nasib jumpa yang murah

sampai kat rumah
dua orang ni dibogelkan
kena bagi mandi!!!
alahaaiiii
dah perempuan tetap perempuan juga

tu ler aku kata cuti ni
instead of plan nak bawa dia melawat-lawat
jadi pula tuk dia shopping2
dan semua nya frozen2!!!


masih ada lagi 'frozen' yang dah order
tapi belum sampai
kasut
dress
pyjamas
umbrella blouse

kesimpulannya
 






















budak ni adalah antara
peminat fanatik Frozen!!!!

so far,

ada

3 dress frozen
1 pyjamas
botol air
klip rambut
sling bag
sticker (besar & lekat kat dinding bilik)
pencil case
2 towel
2 DVD frozen (1 dah lekat2)
1 set replika frozen from Speedy
and more to come...................
(masih mencari selimut)









zzzyy

Sunday, September 14, 2014

Bebelan Hujung Minggu



happy sunday
bangun 9.30am!
hah tu dia
sunday time to rest kan
dah 5 hari membanting tulang'
sabtu & ahad time to rest
rest sepuas2nya
end up
bukan makin rest pun
makin busy adanya
mana taknya
weekend je masa tuk melawat anak buah
pergi jejalan bawa family
beli groceries
beli lauk kampung yang fancy2
(mum favourite)

bila dah start keluar berjalan
tak sah lah if tak lama
dari hujung ke hujung
balik rumah pun sebab hari dah malam
badan dak melekit2
dek kepanasan seharian

school holiday ni
rasanya takda lah pergi memana
tho aku akan bercuti 2 hari
temankan ava kat rumah
gaduh dengan dia kat rumah
plan layan cerita korea
semalam dah suruh SIL belikan another cerita korea
at the moment lak
tengah layan Can we love
so far ok2 lah
sempat tengok baru episode 3

ni nanti dah makan mandi semua
nak sambung lagi
dengan harapan
ava tak busybody menganggu
dia tu
bila kita nak tengok cd
dia lak sibuk nak tengok cd kartun
dah tu
tv luar pun dia nak tengok gak
semua nak conquer
geramm!!!

k lah nak masak & mandi dulu
pastu nak rehat lagi & lagi

lately if kerja keras kat office
bukan main letihnya rasa bila sampai rumah
kalau ikut orang sekeliling tengok
kerja aku kerja office je pun
relax dalam ikut ngadap pc
bukan cam kerja kontrak of huma pun

hakikatnya!!!
sometimes rasa teruk dari kerja huma
terpaksa cari & angkut file berkoyan2
dalam bilik yang berdebu & panas
nak cari satu2 file tu dah azam
apatah lagi if file tu kat susunan bawah
terpaksa angkat yang atas dulu
pastu susun lagi
filling room yang sangat2 tak efficient!!!

tak perlu banyak kali pun
kiranya 2 kali kau buat kerja tu sehari
confirm extra letih
faktor keadaan juga
yalah dah berpeluh2 badan
pastu duduk bawah ekon
panas sejuk panas sejuk

selalu dinasihatkan tak elok
tapi mana ada masa nak cool down dulu
sebab apa yang kena buat dengan files tu
semuanya urgent!!!
hari2 kerja cam dikejar
if salah langkah sikit terus kelam kabut
sendiri yang susah

ehh ka lah
dah termembebel lak :)

happy weekend













zzzyy


Friday, September 12, 2014

Bertundi

Bertundi

=

Bergurau

=

Joking









zzzyy

Thursday, September 11, 2014

Cerita Kucing

aduuuuhhh 
stress!
stress!

toilet bilik tak boleh nak guna
bau bangkai!!!!!

sebab kat syiling atas
ada anak kucing yang meninggal
last few days masih ok
hari ni dah teruk sangat

then tadi kat dalam syiling tu
rupa2nya 2 ekor anak kucing mati
patut lah takda bunyi
pepagi diorang jogging
berdentum2 syiling dek diorang

suspected
mak dia turun ke bawah
tak bawah anak dia 
tu ler yang meninggal kelaparan

actually at the moment
ada 3 kucing beranak kat rumah aku
2 ibu kat syiling
sekor lagi kat garage

yang kat garage tu
nasib dah  pandai makan yang lembut
a few days back
ibu dia meninggal
cam stroke or sakit
tah ler
tetiba mengelupur lalu mati
the 2nd cat mati camtu tahun ni

1st dulu aku tengok masa nak turun kerja
berguling kiri kanan atas pasir
ingatkan nak bermesra dengan aku
then tiba2 kaku
bila aku sentuh dah tak bernyawa
tah kenapa

yang 2nd ni pun camtu gak
mengelupur cuma dia lama sikit ah
masa aku balik kerja petang
tengok dia cam sakit je
then by midnite bapa tengok dia mengelupur terus mati

actually semua kucing tu kucing datang
stray cat
i don't have any cat
so bila dah diberi makan
makin hari makin banyak pula
neighbour sebelah rumah pun turut bagi diorang makan
dan lately neighbour seberang rumah pun sama
kawan adik aku tu
siap bagi kucing2 tu mandi

so ada berkurang skit kat rumah aku
sebab dah ramai yang bagi makan
diorang ni waktu makan je datang
lepas tu ada lah sekor dua je yang stay
so far kat belakang tu ada dua yang stay
memang kucing lahir rumah aku ni pun
si siam dan oggy
comel dan mempunyai bulu yang bersih

oklah
nak layan supernatural season 9
nite2



 
 





zzzyy

Wednesday, September 10, 2014

Cunning Single Lady


Layan cerita Korea lagi
kali ni 'Cunning Single Lady'

kisah komedi romantik

a couple yang dah bercerai
then berjumpa lagi
mula2 plan tuk membalas dendam
then menyedari 
dihati masih ada cinta


 
























Name: 이민정 / Lee Min Jung (Yi Min Jeong)
Profession: Actress
Birthdate: 1982-Feb-16
Birthplace: South Korea
Height: 167cm
Weight: 49kg
Star sign: Aquarius
Blood type: O
Family: One older brother
Husband: Lee Byung Hun (Married on 10/Aug/2013)
Talent agency: Barunson


Entertainment

Education: Sungkyunkwan University (Theatre degree)
Hobbies: Piano, swimming 






























  • Name: 주상욱 / Joo Sang Wook
  • Profession: Actor
  • Birthdate: 1978-Jul-18
  • Birthplace: Seoul, South Korea
  • Height: 180cm
  • Weight: 70kg
  • Star sign: Cancer
  • Blood type: O
  • Family: Younger sister
  • Talent agency: Madin Entertainment















waktu baru kahwin
nerd + si cantik


















process nak bercinta kali ke 2
kekunun nak saling membalas dendam
tapi instead of dendam
jatuh cinta kali ke 2


















perfect couple!!!!
sama padan
yang lelaki tu
senyum dia buat dia kelihatan handsome
yang perempuan memang naturally cantik

worth to see
lucu
mengeramkan
and not to mention
buat aku menangis juga


pic & biodata credit to google









zzzyy