Friday, October 31, 2014

Pansut

Pansut

Ea baru pansut ari bilik tinduk

=

Keluar

Dia baru keluar dari bilik tidur

=

come out

He is just come out from his bedroom











zzzyy

Wednesday, October 29, 2014

I don't Hope for the Worse, Cuma, Semoga Ada Pengajaran




asyik takda idea nak update
tambah terasa malas tul nak buat blog
lagging memanjang
buka je blog
berkoyan2 iklan
tutup satu
dua new tab keluar
aahhhhh
stress!!!!!!

tambah keadaan kerja
kurang harmoni kebelakangan ni
asyik bertekak je kat office
melayan karenah supervisor, manager
yang semakin unreasonable
bila semua nak tunjuk kuasa
takda sapa nak mendengar
yang berpangkat rasa bangga
yang dikuasai rasa loya
akhirnya
takda rasa hormat sesama sendiri
could it be
zaman kejatuhan kepada kerajaan
yang diagung2kan?

tahlah
tunggu dan lihat
harapnya aku salah :)
i dont hope for the worse
cuma
semoga ada pengajaran
bagi yang gila kuasa

selainnya biasa saja
takda yang happening sangat
kerja meskipun ada terganggu
tapi still smooth
manage to make sure
meja takda file bertingkat-tingkat :)

mulanya memang agak tergugat
dengan apa yang berlaku
tapi fikir balik
biarlah diorang dengan labunya
dont let they influence my life
so cheers up!
and here i am
happy for what i am

ok ah nak layan nustan
cerita Veer, actor Salman Khan
nite2









zzzyy



Sunday, October 26, 2014

kepala sakit since pagi tadi
mungkin akibat berzumba
dengan perut kosong
then minun air lemon suam saja
dah lama kemudian baru lunch

so traditional way
selalunya akan tarik rambut tu sikit
tuk lepaskan angin
sebab if memang angin
memang akan ada bunyi bila rambut ditarik
bukan tarik gitu je ya
ada caranya
dan tak ramai yang tahu buat
caranya
ambik sikit rambut
pulas2 agar semua bresatu
pastu tarik dengan keadaan control
jangan main tarik lepas ya
if ada angin
akan ada bunyi prak!

so tadi takda yang pandai buat
memang ada tanya mak
so dia cadangkan
buang angin di kepala dengan jarum
errkk??

tak sakit ke?

takda ler dia kata
sendiri buat so pepandai lah control
so nak try
(might sound dangerous)

ambik jarum
so cucuk sikit kat kulit kepala
if ada angin akan ada bunyi pop
mula cam tak percaya
and after buat
ehh betul lah
and after a few pop sound
(of course sound takda lah bising kan)
kau sendiri je dengar
pastu
ehh kepala terasa ringan ler
takda sakit sangat lagi
aku minum air suam
and bunyi burpp kluar
memang masuk angin

well mungkin perbuatan ni bahaya
but apa cara yang melegakan
is all i need now
so take the risk



 






zzzyy
 

Saturday, October 25, 2014

baru dapat berita
another schoolmate telah pun meninggal dunia malam tadi
al fatihah 

beberapa bulan lalu
pun another schoolmate meninggal
amat terasa kehilangan mereka
sebab the latest reunion (last year)
mereka berdua turut hadir



















yang dulu meninggal 
baju putih berdiri kiri belakang tu
(belakang yang berdiri mencangkung tu)
dan yang perempuan sweater hitam 
belakang lelaki pakai topi eskimo duduk depan tu
al-fatihah & RIP
semoga mereka ditempatkan di golongan 
orang2 yang beriman
amin











zzzyy

Friday, October 24, 2014

Enda Ulih Tinduk

enda ulih tinduk

=

tidak dapat tidur

=

can't sleep










zzzyy

Thursday, October 23, 2014

waduh
a fews day main jenguk je blog ni
rasa nak menulis n3
tapi asyik takda idea
idea hilang sesaja
tambah lagi lately
asal malam2 je mesti hujan
siap package dengan ribut petir sekali
so bila hujan
minda pun lembab 
katil melambai2 saja
hehe

tak sabar nak tunggu sekolah cuti
yalah ada budak kecik tu
asyik taknak sekolah saja
minggu ni agak smooth
kecuali hari selasa 

dahlah ari bergambar graduation
hari tu juga dia taknak pergi sekolah
aku marah2 antar pergi sekolah
rambut sikat gitu2 je
nak bawa nenek sama
sampai kat sekolah baru nak ikat rambut semua

cari2 getah dalam kereta, takda
terpaksa balik rumah
then ganti baju juga
guna baju kurung
rambut plea cantik2
mood dah ok
gembira turun sekolah
tapiii
aku agak kelambatan turun kerja
aduhaiiii
anak2...



 

 










 
ni gambar candid ari tu
nampak nunup?
tu yang tepi depan tu
ready tengok camera
berkali-kali remind dia
if bergambar mulut jangan muncung tau
senyum tapi jangan nampak gigi ikan tu
hahahaaa!!!

pastu tanya cikgu
camna dia bergambar?
cikgu kata 
dia senyum tapi tak nampak gigi
(hahahaa.. dengar nasihat anak mami)
dan lentok kepala nya tetap sama
cam bila dia bergambar ala2 princess























yang macam ni
tiap kali bergambar
mesti nak posing senget2 kepala
nunup nunup

ni dah 10.40pm
dah tidurkan dia
dan ingatkan dah tidur pun
mana ah tau 
dia ikut aku keluar lagi
tengok bayang2 kat pintu
(sebab semua lampu tutup)
ingatkan apak tapi 
takkanlah dia tak bergerak dari pintu
rupanya2 dia tengah peluk selimut
bagitau aku nak makan sesuatu
kata perut lapar
nak makan sesuatu
dan sekarang ngah depan tv
layan bun & kuih semut












zzzyy


Sunday, October 19, 2014

Mesin Tatoo Traditional




wah dah ahad
boleh turn back time to friday tak?
so the weekend start again
kalau lah ada time machine
heheheee.. hari2 turn to cuti day
boleh bankrup tokey tempat kerja

bangun 8.45 terus mandi
dan machine kain baju (skrg masih tunggu)
khuatir juga nak menjemur
sebab cuaca kat luar cam mendung semacam lah
lately Miri mengalami raining season
bebila saja boleh hujan lebat
siap package dengan guntur sekali

masak maggie tuk ava
sekarang tengah tunggu maggie tu sejuk
so baru boleh suapkan dia
dan sementara tunggu aku online
buka2 je FB




















pic credit to FB, Silver Ancha


tengok kawan post project terkini dia
buat demo membuat tatooo secara traditional
at one of the shopping mall

this is how it made yea
bagi yang first time tengok
zaman dulu begini lah orang2 dayak buat
aku tiba2 imagine
bertapa sakitnya kan
bila diorang buat kat area tekak
tapi kerana mampu menahan kesakitan itulah
salah satu kenapa diorang
dianggap pahlawan
yang tak ngeri dengan kesakitan, kesusahan

sekarang ni semua dah canggih
pelbagai bentuk dan function
ada jual dipasaran

oklah sekian update hari ni














zzzyy

Friday, October 17, 2014

Begadai-gadai



begadai-gadai

=

perlahan-lahan

=

slowly









zzzyy

Tuesday, October 14, 2014

fuhh!!!
setengah hari berada di poliklinik
hantar mak & mak SIL check up
aku and ava menunggu je

ava seawal lagi dah kata taknak pi skul
tapi paksa dia mandi juga
sebab memang takmau biarkan
but at the end
kesian juga tengok
mata bengkak2 menangis
so bawa lah hantar maks pi klinik

dalam perjalanan
sedar takda bawa selimut dia
hah!!! masalah!
dah kata nak antar pi skul kan
mana lak bawa pua tu semua
nasib nenek ada terbawa pepet

past hantar maks
memang confirm dia akan merengek2
balik rumah ambik selimut
siap bagi alasan gik dia
nak balik rumah
sebab nak berak, perut sakit
makin pintar jadi penipu anak aku tu

 pastu balik lagi poli menunggu
ava sedap je tidur berselimut























ada dalam dua jam dia tidur
bila tengok camni
kesian juga kan
fikirkan baru je 4 tahun dah
terpaksa bangun awal tuk ke sekolah
hanya 3 tahun plus je dia boleh enjoy2
bangun2 lambat
actually she is not a morning person
if weekend
adalah sangat seronok 
sebab dia pun turut lewat bangun
tapi masalahnya
dia juga bukan yang jenis tidur awal
nak dekat 12 selalunya dia tidur
tu ler sebab dia liat bangun awal
bukan tak disuruh ah
tapi mata tu dah terbiasa camtu

remember 2 nites ago
dalam 11.45pm gitu
dah ready tuk tidur lah kan
dia kan seharian tak tidur
cuma tidur dalam perjalanan balik dari town
tu pun dalam setengah jam saja
duk suruh2 dia tidur
dia bisik kat aku
nunup tak boleh tidur mami
nunup lapar!!! nak makan sosej!!!
sekali sebatang setengah dan bun sebijik dia makan
baru boleh tidur

dulu masa kecik lagi
sering bangun kul 1 2 pagi
tuk makan
kekadang nasi kicap
kekadang roti kabin rendam kopi
sebab dia 2 tahun lebih
dah pun berhenti menyusu & guna pampers
so takda lah makan nasi sangat
but she eat everything
aku tak pantang dia banyak2
nak makan ice cream tengah malam pun
aku bagi
taknak lah itu tak leh
ini tak leh
biar badan dia naturally 
membina kekuatan antibody sendiri
so far
alhamdulilah she fine
jarang deman
just lately since dia bersekolah
sering berhingus and batuk
tak tak hairan lah kan
bebudak dah bercampur gaul
memang mudah lah sakit nak berjangkit

oh yeah
21 ni ada tangkap gambar konvo kat skul
tak sabar nak tengok
aku lak yang terasa excited
yalah selama ni tengok pic anak orang
konvo tadika
ni anak sendiri tentulah excited
dia?
aku bagitau pun tak faham
sengaja turut belikan dia kalungan bunga + teddy bear
kata kat cikgu
bagi dia excited sikit
so harapnya tahun2 akan datang
faham dan turut excited juga dia ya

ok semua orang dah tidur kat rumah ni
termasuk nunup
ni kali ke 2 dia tidur
mana tak tidur lewat
tapi camna nak kontrol kan
biarkanlah
lets thing happen naturally




 






 zzzyy

Sunday, October 12, 2014

mak layan tv1 
pertandingan lagu2 P. Ramlee
so terpaksa layan juga
meskipun aku tak minat

teringat masa kecik2 dulu
suka tengok rancangan siaran RTM
banyak pertandingan
antara favourite
bintang RTM
bintang kecil

mula2 dulu
tv3 pun takda
apatah lagi Astro
tapi dengannya ada satu alat dinamakan 'Buster'
kita boleh tengok tv brunei
bolehlah tuk varietykan choice
suka rancangan
pertandingan bintang kecil dia
kan masa tu masih kecil
so memang sukalah siaran ada kanak2 ni
lagipun suka baju diorang
mostly ala2 princess :)

berbalik kepada pertandingan bintang p.ramlee tadi
9 orang solo dah abis buat persembahan
tinggal yang duet lagi
ni salingan, Misha Omar bawa lagu jeritan batinku
takda feel, suara ok tapi takda feel
tak mengkagumkan malah membosankan
tak mendayu-dayu
aku kecewa
lagu ni favourite aku
pernah dengar dayang nurfaizah nyanyi
much2 better than this


eh cam nak tidur lak
nak menidurkan ava
seharian tak tidur
tadi on the way balik dari permaisuri mall
dia tidur then bangun lagi
ingatkan akan tidur sampai pagi esok
rupanya bangun dan terus ikut aku mandi
alhamdulilah
budak ni lately susah sangat nak dimandikan
asyik taknak saja
sungguh mengeramkan




 
 














hah if posing dengan baju ala2 princess 
tak mandi pun berselera
terutamanya if baju2 frozen
yang ni collection terbaru dia
dibeli oleh SIL
sangat2 cantik
so far ni first time aku tengok pattern ni
mak2 dia pula yang over excited
hahahahaaa

k lah 
kali ni really have to go
selamat malam
sweet dream












zzzyy

Saturday, October 11, 2014

bangun about 10 am
biasa lah sabtu
time to bermalas-malasan
tambah badan kurang selesa

semalam minta tolong mak urutkan
urut dengan minyak & daun sirih
mandi dengan air daun sirih
minum pun air daun sirih
tuk buang angin dalam badan

hari ni bangun segar gak
terus masakkan french fries tuk ava
pastu 
























dalam setengah jam gitu
segar rasa badan after berpeluh2
relax2 sambil online

bergaduh dengan nunup sekejap
sebab takmau mandi
jam dah pun 12.30
ni dah berbaik
dia layan tv aku layan pc
kat luar dah gelap
dan berangin-angin
tanda hujan bakal turun

lately musim tengkujuh di Miri
sangat best if tidur malam
tapi menyampah if time turun kerja
pakai payung besar mana pun 
if hujan lebat
tetap ada bahagian badan yang basah

eh rasa sakit badan
i know! i know!
perut lapar
makan french fries sikit je pun tadi
k nak masak black pepper beef









zzzyy

Friday, October 10, 2014

Berumban-rumban

berumban-rumban

=

nak cepat / cepat-cepat

=

in a rush/ rushing











zzzyy



Wednesday, October 8, 2014

Salam Rabu
















ni gambar last thursday
malam tetiba semangat
nak guna baju kurung dan tudung
and next day pun semangat masih membara
kesudahannya
dia sekolah camtu

anak aku ni
memang sering lain dari orang lain
suruh guna baju kurung sekolah
dia takmau
sesuka dia saja tak guna uniform sekolah
nasib masih tadika

kekadang tu orang guna baju sukan
dia pepandai je nak guna baju frozen
cam last week juga
dia guna baju frozen blouse & seluar
sampai je kat rumah tu
cekak pinggang kat nenek
cakap aku salah bagi dia baju tuk sekolah
sebab orang semua pakai baju sukan
muahahahhaaa!!!

ala selama ni pun
dia bukannya suka pakai tracksuit n tshirt tu
mana lah aku tau
since sukan tadika aritu
dia bersemangat lak nak guna





















hah!!! peeling posing dah mai
tah pa2 posing dia
ada yang ok ada yang
errkk... apa punya pelik lah punya posing


















hah!!!
posing & mimik zombie kampung pisang!!!
reti pulak dia buat camtu
aku pun kekadang hairan gak
benda2 yang kau tak duga
dia akan buat

tu ler bebudak sekarang ni












zzzyy

Monday, October 6, 2014

Nunup & Titim

malam tadi SIL kerja shift malam
so dia hantar titim & nenek cek in
as usual budak titim memang happy
banyak toy kakak nunup boleh main
dok terpekik terlolong
lebih2 lagi malam tadi
kakak nunup tidur awal
so semua dia conquer
sampai tengah malam pun budak tu
masih terpekik pekik, excited

dalam 1 am lebih baru dia tidur
mak yang temankan dia
aku dan nenek dah tidur pun
pagi dia bangun awal
kan SIL dah abis shift
pastu terus layan korea

dia mak mandi
pastu disusukan
terus tidur lagi
bahagianya
hari kelam nak hujan
(sesekali renyai2 & ribut kuat)

sooo... aktiviti kita masa tu

aku ngetop (online)
SIL ngoreo (tgk my princess)
nunup ngegame (main dgn tab dia)
mak masak
mak sil lak menganyam
bapa mipit (merokok)
masing2 layan sendiri

then pas dia bangun
semua dah makan dah settle semua
aku ambik camera




















close shot
Mr Titim





















Kakak Nunup
Ignore muka comot sebab makan coki-coki



















sekarang timi dah pulang
nunup pun dah tidur
sunyi sepi

dengar mami timi kata
sampai kat rumah dia nangis sekejap
cari orang ramai
kesian..
sama2 alone cam nunup
tu ler bagitau SIL
sesekali bagi lah chance dia tidur rumah sini
bagi seronok ada kawan











zzzyy