Friday, May 30, 2014

Enda kala kin

enda kala kin

=

tidak pergi ke sana

=

never been there




zzzyy

Wednesday, May 28, 2014

Don't Ever Lost The Moon While Counting The Stars!!



A young man had a girlfriend. 
He was getting tired of her because she sent him messages every hour that said "I miss you" or "I love you". 

One night before bed he received a message, but rather than reading it, he went to sleep. 
In the morning he was awakened by a call. It was girlfriend's mother crying saying that his girlfriend was killed last night. 

He was in a state of shock, went to read the message: "My sweetheart, come quickly, I think someone is following me!” 

And Now Everyday He Comes And Brings One Extra Flower To The Site Where She Was Murdered. 

Moral of the story: 


never rejects those who love, care, and try to reach out to you, 
because one day you'll realize you lost the moon while counting the stars!

source: google









zzzyy

Monday, May 26, 2014

Bulan Perkahwinan

huh!!
3 week on the row
menghadiri orang kahwin saja
mana tak badan asyik naik
tak turun2
makan sesaja



















pasangan pertama 10/5/14
penganti lelaki keturunan india + kenyah
(anak colleague aku)
penganti perempuan Bidayuh

adat istiadat perkahwinan merangkumi 3 budaya
sungguh unik dan berwarna warni
tambah lagi penganti yang sama cantik sama padan
kedua2 dalam bidang kesihatan
lelaki adalah Medical Assistant
perempuan pula nurse

























pasangan kedua ialah 18/5/14
anak perempuan bekas colleague
yang sangat cantik seperti pelakon korea
kali ni pure Chinese
both are pharmasict
having a great menu
perut kenyang sampai 3 hidangan terakhir
dah tak larat nak makan

majlis ni juga sangat menyeronokkan
dapat bertemu dengan kawan2 lama
dari branch lain 
(dulu sama branch but then dipecahkan)
disamping dapat berjumpa dengan 
kawan2 yang telah pencen


























pasangan ketiga 24/5/14
yang ni family gathering
yang lelaki tu ialah anak buah aku
have been seeing him since he was baby

gabungan tiga budaya juga
lelaki, sean, keturunan Kadazan + Iban
yang perempuan is Malay

the wedding is really happening
on friday kat rumah keluarga perempuan
(rumah keluarga sean is in KL)
majlis bersanding dan tepung tawar
the theme is arabic
disajikan dengan tarian arab 
oleh auntie2 dian
which is very sporting


















reception kat rumah Dian
makanan kat rumah lagi sedap dari kat hotel
(makan lagi :p )

majlis kat hotel dihiburkan oleh kaum kerabat
terutamanya auntie2 & cousin2 Dian 
yang memiliki suara yang merdu2
salah seorang dari mereka
membawakan lagu if i got u by alicia keys
fuhh!!!!!!
bersahaja tapi merdu
malah MC yang diterbangkan khas dari KL
menjadi kelu
dia terpegun
mendengar suara2 kaum kerabat yang merdu2
malah salah sorang dari mereka
suaranya adalah mirip siti nurhaliza!

hah begitulah aktiviti aku bulan ni
next week will be another wedding
my own brother
tapi dia wedding kat kampung belah bini dia
which is in Julau, 2nd division of Sarawak
mak and bapak or younger bro pergi
the rest of us tak,  termasuk aku
my 2 brother offshore
aku lak taknak bawa Nunup
the longhouse tak sampai kereta
kena tinggalkan kereta kat satu area
which aku doubt about the safety

so taknak take the risk
lagipun tempat orang
susahlah nak bawa nunup
kang nanti dia mengamuk nak balik
or as usual,
if takda yang menghiburkan hati dia
akan bawa aku masuk kereta 
sebab dia nak tidur
 kan naya je




.



















 
 















diakhiri dengan pic budak naughty ni
mula2 je bersemangat bertudung
then tudung ke mana
dia kemana
ni posing atas carpet hotel
orang sibuk duduk atas kerusi

dia kesana kemari berkaki ayam
sambil bermain bawa kerusi & meja
rasa nak je aku piat2 telinga
tapi kang dia nangis 
dan ajak balik
spoilt mood











zzzyy

Aktiviti hujung minggu

minggu yang meletihkan

seawal 5.45am dah bangun
nak ikut orang purple walk
sempena hari wanita peringkat Sarawak
yang berpusat di Miri



















orang mostly guna colour purple
aku and Ani guna baju gray
takda persediaan langsung
semuanya last minit













senamrobic & zumba
walaupun hanya mungkin dalam 15mins
tapi melenguhkan dan buat berpeluh

pastu orang berjalan kaki 2km
aku & ani menyimpang ke kedai mee kolok
tak koser nak berjalan
lagipun ani nak cepat
sebab kul 9am mesti sampai kat rumah
kul 10 nak pergi kenduri kahwin

dah datang rumah
relax2 online sekejap
pastu letak kepala atas bantal
terus tidur nyenyak!!!!

petang lak
temankan Ava pii main kat beach









menangkap starfish
asalnya dia nak simpan dalam aquarium
tapi pujuk tuk lepaskan ke laut balik
nasib budak tu nak
tapi sempat hu ha huha
kata dia polis 
sebab 'tangkap' starfish
cait!!!

balik rumah lak
layan







udang harimau!!!
masak sup dengan bawang putih & serai je pun sedap!
bagi aku
udang ni lebih sedap dari udang galah
isinya lembut
huh!!! terbayang2
tapi ehhh 
tak boleh makan selalu
tinggi darah!!!!
bukan tinggi darah sakit
tapi tinggi darah sebab mahal!!!
beberapa ekor je dalam sekilo RM45!




zzzyy


Friday, May 23, 2014

Masu'u gari

masu'u gari

=

membasuh kain baju

=

doing the laundries




zzzyy

Wednesday, May 21, 2014

Hongkong dalam kenangan



balik kerja tadi excited dapat poskad
wonder sapa ler yang bagi aku
ingatkan kawan yang selalu antar dulu
tapi sekarang dia dah tak kat overseas
so no more poskad from him

belek sebelah
ehh handwriting aku!!!
hohohohoo!!!
totally lupa 
poskad ni aku tulis masa melawat madame tussauds HK last year








Ni yang aku tulis
nyeh nyeh nyeh

















ni tempat ngepost tu dulu
"Post Love to the Future'
rasanya masa tu tengah campaign
tentang love2 sokmo



















yea! aku dah sampai sini
tah bila ler dapat datang lagi
boleh tu memang boleh lah
tapi biasanya dah pergi sekali
cam tak se excited first time datang kan


ingat masa kat HK
aku suka pergi apa eh nama kedai tu
kat msia ni ada franchise dia
kedai yang colour pink
jual barang2 seperti make up, perfume
kebetulan tengah sale
susah control
rasa nak bubuh $$$ beli perfume sana saja

eh nak mandi
if ingat nama kedai tu
aku bagitau ek



zzzyy

Sunday, May 18, 2014

Nunup & Toy



dah berhari2 dia dok memujuk tuk beli robot, VTech's Gadget tu
takda maknanya aku nak beli
mahal, rm249.90!!!! ada kat toysworld saja

tapi hari ni uncle, one of bestfriend dia belikan
seronok tul
dah lah malam tadi beli toy anjing dalam sangkar tu
rm35.90 
ehh again if aku takda maknanya nak beli
mala aku takkan bawa dia pii kedai toys

robot tu aku suruh namakan Abu
si dog pula nama Mok
datang rumah je terus leka dengan Abu
siap ajar Abu 1 2 3 & ABC
aku and mak kat
sangat excited lah dia
kesian juga tengok



muka minta kesian sebelum beli Abu tadi
ternyata berjaya
tambah lagi beberapa hari ni
dok merayu-rayu kat uncle dia
awal pagi tadi sebelum uncle turun kerja
sempat merayu juga
which ended uncle belikan juga

nunup gembira
uncle pun gembira tengok nunup gembira
suka manjakan dia
tapi if aku
aku selalu kata 
mami takda duit banyak tu beli tu semua
duit mami tuk beli food, bayar car
the latest gadget aku belikan tuk dia
ialah tablet 
tu pun rm170 je
beli online
so far so good
tuk dia main games

nak kata aku manjakan dia sangat
tak juga, sering kena belasah dengan hanger buntut dia
nak kata tak boleh dimanjakan
tapi dia saja lah permata hati aku
takda dua takda tiga




zzzyy

Iklan

Do you guy ever wonder....??


iklan shampoo





nampak rambut



iklan ubat gigi




nampak gigi

iklan deodorant




nampak ketiak



iklan tuala wanita


takda pula nampak mana nak letak benda tu???





hahahaaa!!!!
Happy weekend

credit pic to google




zzzyy

Saturday, May 17, 2014

haiii
salam sabtu
such a beautiful day here
panas cerah
elok tuk jemur baju

but worst is 
later i've to go out
service Mr Panda
in a hot sun,
errkkk confirm melenguhkan

semalam such not a good day
turun kerja pagi traffic jam teruk
blamed it on the new road with new traffic lights!
traffic lightS ok
dulu tuk pergi tempat kerja ada 4 traffc light saja
sekarang 7!!!
yang teruknya
dah dekat2 town tu selang 500m traffic light satu persatu
belum abis que yang ni dah berenti tuk que yang tu
jalan yang suppose to be lancar
jadi macet!!!!

then ada accident kat simpang keluar dari jalan hospital
a motobike rider meninggal dilanggar oleh kenari or kembara
tak pasti
kawan kata tengok tayar je
kereta tu terbalik

dengarnya rider motobike tu 
ada isteri yang dah kat spital nak bersalin
dia meninggal 
anak yang menunggang dia koma
terpelanting jatuh ke parit
i cant imagine camna sedihnya isteri dia
nak bersalin,
suami meninggal
another anak koma
hoh!!! scary nak bayangkan

then tengahari
kecoh lagi
blackout setengah dari bahagian miri
nasib kat opis hanya sejam
kat rumah dari 11.30-5.20 baru ada

another kecoh
colleagues yang tengah makan
tengok orang tua meninggal
on the seat setelah selesai makan sepinggan nasi ayam
dia kata masa tengok tu
just seumpama mancis yang padam
sempat menarik nafas 2 3 kali je
pastu terus meninggal duduk disitu

then we talk among ourselves
begitu senangnya seseorang mati kan
taktau camna pula kita nanti
sakit tak semestinya mati
sihat tak semestinya tak mati

talk with bestfriend
in our inner mind / heart
takut akan kematian
apakah rasanya nanti
sakit ke?
apakah kita bersedia
ohh dear...
mengucap seketika
seperti orang tak beriman pula
cepat2 hapuskan perasaan
and let berserah padaNya



zzzyy
 


Friday, May 16, 2014

Mata enda ulih tinduk

mata enda ulih tinduk

=

mata tak mahu tidur

=

can't sleep






zzzyy

Thursday, May 15, 2014

yeah!
rasa cam monday
busy memang tetap busy

but happy
manage to taip surat2 dengan banyaknya
and clear up my workstation

hopely by end of next month
misi tolong kawan clear paperwork dia
akan siap sebelum dia bersalin middle july

lately 
aku banyak ditugaskan menolong colleagues2
which end up akan menjadi kerja aku

sekarang apa yang aku buat cam rojak
everyday struggle agar dapat buat in time
so far alhamdulilah 
i managed to handle it 
even not quite smooth 
tapi there is a day i do it
almost perfect!

most colleagues scary buat kerja cam aku
even aku dulu pun sangat takut
sebab everything kena catch up cepat
but then berkat nasihat bestfriend
bagi semangat i can do it i can do it
walau ada kala amat susah
almost drop down and give up
sebab selalu taktau arah mana nak buat
how to settled sesuatu masalah

but then 
seperti orang kata
thru experience 
i do it slowly 
(ada kala rasa cam nak kena heart attack)
but so far aku rasa berjaya
walau masih banyak perlu belajar
aku sedar harus banyak belajar 
dan terus belajar

trying hard everyday to stay positive
think positive
do it positively

and here i am
still survive
lately,
even makin busy 
aku rasa cam lebih suka kerja aku
banyak cabaran, pelbagai
no harm of doing it
the more i know
the more aku busy
the more stress i faced
most of all
the more knowledge & experience i gained





zzzyy



Tuesday, May 13, 2014


biasanya if kaum pribumi sarawak
jika seseorang kerabat keluarga meninggal
kita akan meraung menangisi
(mostly done by old folk)
yang memuda tu dah tak reti nak nangis camtu

meraung tu berirama tau
siap dengan bebelannya sekali
contoh cam:-

oh ibu kenapa kau tinggalkan aku
apa akan jadi pa aku
sapa yang akan menjaga aku nanti
bla bla bla

camtulah sambil menangis
kalau yang mendayu-dayu tu
pasti menyayat hati
buat yang mendengar turut menangis sekali

apa yang aku nak cerita kat sini
bukan tentang menangis kerana
ada kerabat yang meninggal

this is a few funny story
yang berlaku time orang menangisi orang2
yang telah pergi selamanya ini

ni orang mak/auntie/saudara mara cerita

ada lah sekali tu kat long house
menantu perempuan ni baru sampai
terus meluru menangis kat mayat yang terbaring kaku
sambil tu dia cam 'membebel'
kesian kat mak mertua dia lah
banyak lagi tentang mak mertua dia

sekali bila dah reda menangis tu
dia tengok mak mertua dia duduk tepi mayat
hoh!!!!!!
mak mertua belum meninggallah
yang meninggal tu nenek dia
aduhaiii....

and satu kisah lagi
seorang nenek ni
baru datang lalu menangis
tak perasaanlah kain dia terselak
seriously!!!! dia tak guna apa2

and another lady turut menangis
sambil kata
nenek anu mu nampak
anu mu nampak
mak or auntie yang cerita (tak ingat)
masa tu sakit je menahan rasa
nak ketawa


and semalam
ni kawan yang cerita
kat rumah mayat
ada lah body dah dimasukan dalam coffin
ready tuk dibawa ke Sibu
and another body dalam proses tuk dikeluarkan
so yang coffin ni terletaklah
kat tengah2 rumah mayat
orang tuaa yang datang ni
ialah relative body yang belum dikeluar tu
datang2 je terus meraung
menangisi body yang dalam coffin
nasib sempat dihentikan
dari terus menangisi mayat orang lain
kawan yang cerita 
dia merah padam muka menahan nak ketawa
tu ler tak pandang kiri kanan
tak pasal2 menangisi orang lain

satu lagi
yang kat longhouse bapa kawan
adalah orang tu meninggal dalam hutan
so saudara dia bawa lah dalam raga
yang berbentuk L shape tu
so bila sampai kat rumah panjang
mayat tu dah kaku
diorang nak luruskan

sorang pegang kat bahu
sorang lagi pegang kat lutut
sekali yang pegang kat bahu tu 
terlepaslah pegangannya
terus mayat tu menunduk dan menimpa
yang sorang tengah meluruskan lutut
orang tu terus pengsan!!!!!!

aku tanya kawan aku
dia pengsan sebab sakit ditimpa mayat tu ke?
bukan
dia pengsan sebab takut!!!
muahahahaaa!!!
if aku yang kena
tah apa reaction
silap2 jadi mayat terus!







zzzyy

Sunday, May 11, 2014

Mother;s Day

aku ni if nak curah rasa
agak kolot, tak reti sangat
malam ada lah cakap kat mak
epi mother day
which rasa cam takda meaning sangat
just a words

cos aku rasa
takkan ada kata2 yang sesuai
tuk describe apa yang rasa
terhadap mak

no doubt 
memang sering berselisih faham
gaduh2 
tapi tu tak kurangkan rasa sayang
which again aku taktau camna nak terangkan

so sempena hari ibu ni
as semua orang wish
(aku pengikut orang saja ke?)
whatever

























dalam banyak2 words yang aku google
berbunga2 berjela2
ini yang aku paling suka
cos aku percaya if kata sayang kat dia tu
mak memang dah tau pun





























and on this day
a few years back
the boy was born

















































adik yang bongsu, Aldrin
tak terasa dia dah besar
ingat dulu masa dia lahir
he the forth boy in the family
so aku cam tak percaya 
masa mak kata boy again

first thing aku buat masa tengok dia
selak lampin tengok anu!
hahhaa!! confirm lelaki
a bit kecewa sebab expect 
akan ada kawan perempuan
rupa2 boy again
but well,, that it!!
aku sorang je perempuan pun sorang lah
at least aku yang tua
boleh jadi boss!!!!!
muahahahahaaa!!!











zzzyy

Saturday, May 10, 2014


lepas masak tadi 
dengar2
rumah senyap je
hanya bunyi kartun kat tv 
takda lak bunyi game dari tablet
cek2
aiyoo budak serba hitam 
pakai almost cam spiderman 
kecuali muka tak bertutup
dah berlayar tidur

tablet jadi bantal peluk
berbalut dengan wayar charger dari powerbank
rambut messy tak berikat
selimut memang sah2 kat hidung

aku on ekon
sampai sekarang pun belum bangun
mak joined sekali
mungkin aku pun sekejap lagi join sama
lagipun dah telan ubat batuk
lately asyik batuk
kerongkong ni dah tak boleh sangat makan pedis
asyik mengatal cam nak digaru-garu
very irratating!

asalnya nak buat biskut dengan SIL
tapi malam ni aku ada wedding dinner
cam susah lak bawa baju semua pi rumah dia
pastu camna nak cari alasan
agar ava taktau aku pergi
sebab if tau confirm dia nak ikut
if kat rumah aku
senang je 
nanti suruhlah dia pi kedai dengan aki
then aku pergi
if dia tanya kata mami go to work
kekadang nangis gak mencari
but most of the time tak
sebab dia dah leka dengan barang dia beli kat kedai

k
aku nak nap sekejap
epi weekend
tak larat tulis panjang lak
asyik batuk2 ni
sampai sakit kepala



zzzyy