Saturday, March 31, 2012

Parasit!

no wonder semalam aku sms
one of officer yang sama dengan department
tak jawab
biasanya dia jawab
ni tak senyap je
nasib aku sms another colleague
inform aku extend another leave

ani ada tanya dia kat office
aku cuti ke?
dia jawab, yalah banyak dah cuti dia ambik
soo..........
soooo what!!!
tu hak aku
suka hati aku nak ambik bila
lebih2 lagi time ava sakit
of course ava penting dari segala kerja
yaa memang kerja tu punca pendapatan
tapi kan ada cuti tahunan
tu ler guna nya cuti tahunan kan
tuk urusan penting, urusan keluarga

ni monday
if dia sinis cakap aku banyak bazir cuti
siap lah dia aku fire berhabis2an
instead of tanya apa kabar aku
sebaliknya dia nak condem aku lak
sangat tak berperikemanusiaan

aku tahu kenapa dia marah
sebab dia kena buat kerja aku
ha ha ha ha <--baca satu persatu ek
tu bukan kerja aku lah
tu kerja semua orang kat department!!!
Regional Manager baboo tu cakap
kerja tu bukan kerja pun
lagipun department kan nak menyikirkan aku
buat apa aku kisah tentang mereka semua
aahh persetankanlah.....

aku ada 26 hari cuti dalam setahun
so far dah ambik 7 hari
nah masih ada 19 hari pun
yang dia kisah tentang leave aku watpe
mind her own business lah

tu lah dasar orang
yang depend too much on others person
bak jenis tumbuhan parasit!
menumpang tumbuhan lain tuk makan
kebelakangan ni terutama if busy
sering berselisih faham, or malas nak cakap dengan dia
kau inform dia tuk buat
sebab lepas dia buat
baru aku dapat buat
dia tak happy, seolah aku ni pushy

tapi if kau tak sound
dia intend to forget
dia tak ingat dan leka
bila mgmt tanya mana assigmt itu ini
mula lah gelabah
suruh aku buat banyak2 sekali
tak suka tau
kerana dia kau kena kerja rushing last minutes
sedangkan benda tu boleh buat cepat pun
if dia tak tunggu dateline baru nak buat

aku sebenar tak sabar gak nak keluar dept tu
tak perlu nak layan orang camtu
i don't mind pindah ke dept hitler
dia memang bersikap hitler
tapi dia cepat and consistent
asal kau tau buat
tau buat keputusan
dia akan ok

k lah
terbebel lak :)
happy weekend semua

zzzyy

Friday, March 30, 2012

Cara-Cara buang angin dalam badan

extend another day leave
ava masih on and off fever
tak sampai hati tinggalkan dia
yang asyik nak bergayut kat aku

tadi x colleague call
tanya ava masih demam ke tak
aku kata on and off
makan ubat dia ok
after abis kesan ubat dia panas lagi

so dia ajar lah camna nak buang panas kat badan baby

**ni sangat berguna tuk semua**

masak telur rebus, masak penuh
then keluarkan kuning telur
(buat lubang sekecil mungkin lah tuk
keluarkan kuning telur tu)
simpan apa2 barang perak kat telur tu
cincin perak ke anting2 perak ke
simpan dalam sapu tangan
lepas tu usap seluruh badan

yang penting...
usap satu arah saja
if menurun usap menurun
if menaik usap menaik
usap while telur masih panas ek
jangan lupa tutup kipas

resultnya tadi aku buat kat ava
cincin perak mak bertukar menjadi berkerak hitam
tanya kawan tu kenapa
tu buktinya banyak angin panas dalam badan
sepuluh minits kemudian ava terus tidur
(kebetulan memang time tidur dia)
tapi aku tengok dia tidur dengan tenang je
takda susah2
baring ambik selimut dia tengok tv sekejap
then terus tidur

3 hari takda makan or nenen
akhirnya tadi ada lak dia makan bubur sikit
cergas berjalan ke sana ke mari
lega tengok
harapnya lepas ni dia ok lah ek

zzzyy

Bergarik


Bergarik

=

Memakai pakaian

=

Dress Up

zzzyy

Thursday, March 29, 2012



aku emergency leave hari ni
ava demam dan batuk
taknak berenggang dengan aku
taknak minum susu
taknak makan
terpaksa sumbat apa2 saja makanan
tiap kala ada kesempatan
adalah makan bubur sesudu dua
makan apple
makan roti kaben direnda dengan susu
tu aku curi2 bagi dia minum susu dengan sudu



ni dia tengah tidur
bangun seawal kul 4 pagi
merengek2 sampai suara pun serak
seawal 6.30 pagi dah bermain dengan kucing diluar

melayan budak2 ni kekadang memang geram juga
lelebih lagi aku yang kurang sabar ni
terutama dia banyak songeh cam ava
demanding, mau itu ini
yang sakitnya sebab dia belum reti bercakap
kekadang marah gak dengan dia
tapi bila tengok muka dia especially masa tidur
sayu rasa hati, rasa amat2 menyesal marahkan dia
bukannya faham apa pun
yang dia tahu, rasa nak dia saja



mak kata if ava tidur
aku pun harus tidur
kang nanti dia bangun aku lak nak tidur
tapi time dia tidur aku ngetop
sebab if dia bangun memang takda chance nak ngetop
so serba salah ah

k
takda breakfast takda lunch
nak cari makanan!!

zzzyy

Monday, March 26, 2012

Fridge Magnet

petang saturday
adik balik dari kursus di Terengganu
so dia beli lah sobenir
ada yang dapat topi
ada yang dapat baju
and aku dapat topi and fridge magnet

fridge magnet yang comel
kerang2an dilekat cantik kat frame kayu kecil
so bila adik bagi
aku yang tengah digayuti ava
cepat2 suruh bapak letak kat fridge

petang kan pergi auntie uncle birthday
next morning
buka tingkat atas peti ais
excited sekali imbas cam ada cokelet
in my mind mungkin adik ada beli cokelet gak
sekali aku tengok...........

fridge magnet!!!!
hahahahaa!!! gelak terbahak2 aku
aku sebenar suruh bapak lekat kat luar fridge tu
mana lak tau dia boleh ais benda tu
nasib aisbox jenis sekarang ni
if cam zaman dulu, ada ketul2 ais
confirm fridge magnet tu disaluti ais!!!


zzzyy

Sunday, March 25, 2012

malam tadi pergi bday auntie n uncle
kat long house tapi tak jauh
about half hour drive saja
yang lecehnya nak pergi sana
kena lalui hutan tebal,
sebahagian kawasan Lambir Reserve Park
actually banyak juga orang terjumpa
kejadian pelik2 kat sana
but so far syukur lah aku tak pernah
lagipun nasib gak semalam tu
masa pergi masih cerah
bila balik pun balik beramai2
if tak, takkan aku pergi
terutama bawa si ava
bukan takut tapi if dapat
elok elakkan

dalam perjalanan pulang
ava tidur je
kat rumah auntie
tengok orang ramai dia tak tenteram sangat
kekadang merengek2 gak
ada ketika lepak dalam kereta
tengok dvd kartun
sambil dia peluk cium selimut dia :)

hari ni bangun kul 9am
tu pun bila buka mata
tengok mata ava bulat tengok aku
ucap good morning terus aktif
on babytv, tengok sambil makan cheezel
bagitau dia mami nak ong ong... (pi toilet)
memula taknak, geleng n merengek
pujuk2 lepas tu angguk, lega

dia ni if kau tetiba tinggal dia, confirm meraung
if nak pergi memana jauh dari pandangan mata dia
kau minta kebenaran
if dia dah angguk, its mean ok to go
dia takkan nangis

ni dia dah tidur
merengek gak tadi nak ikut aku masak
asyik nak minta dukung je
dahlah tangan aku pedas sebab cili
sibuk lak nak hug2
actually so cumel when dia act gitu
tapi tengah masak manade masa layan
kang hangus lauk aku

menu lunch today,
ayam masak sambal
bukan exactly isi ayam
aku guna kaki ayam potong kecil2
bedal, jantung, hati serta tulang dada
tumis dengan santan hingga minyak keluar
aku suka campur dengan cili hijau
sedap........

sekarang mak ngah masak pucuk ubi tumis
pucuk ubi tu di giling dengan tangan dulu
campur dengan terung kera (terung sebesar tunjuk tu)
yummy!!
yang ni mak expert masak, aku tak
sering gak try masak tapi tak sesedap mak masak
so, if pasal masak pucuk ubi, let mak do it :)

k lah
nak layan FB
papaii n epen weekend


zzzyy

Saturday, March 24, 2012

semalam dalam sibuk2 kerja hari jumaat
tiba2 dapat phone call yang sangat menjengkelkan
mula2 call kat handphone guna no unknown
gerenti aku tak jawab
then call office

caller: this is bla bla bla ek?
aku : yes, hw may i help u
(dh terbiasa camni sebab memang
dah our corporate answering culture)
caller: im caller from (financial institution)
regarding your loan, when can u do
the payment?

aku dah naik bengang!
darah menyirap ke kepala
(blood go upstair!)

aku : payment? today is only 23 and
my due date is every 2 nx mth.
caller: yes, it's not due yet. i just want to remind you.

kali ni aku dah betul2 marah!

aku : u don't have to remind me as my pymt
hvn't due. and i don't like to be remind as if
i didnt pay my mthly instalment in time!

pemanggil kat sana dah terkedu.
suara aku dah bergetar marah
nasib masih memikirkan tu office
dan ramai colleague sekeliling

caller: yes i know it not yet due. i only want
to know when u can do the payment.

aku : i dont know when but for sure before 2nd!
caller: when?
aku: i dont know!!!

terus letak telepon
hangin tul aku
lama lagi nak due sibuk lak tanya2 bila
dah ah cara dia tanya cam mengesa je
the worst financial company ever!!!!!
for sure won't introduce any friend
anything regarding loan

sebenar aku dah bayar pun semalam guna ebanking
malas nak bagitau
lagipun aku selalu bayar lebih
takda outstanding langsung
sibuk nak remind2 orang
if aku tak bayar tu aku faham lah
ni semua payment takda tertunggak
nak remind2 kunun!

next month dia call confirm aku fire berabis
dah lah apa motive instituation kewangan
tapi guna talian unknown
cam nak menipu orang saja
brengsek!



zzzyy

Friday, March 23, 2012

Nyeberai

Nyeberai

=

Berenang

=

Swimming

zzzyy

Wednesday, March 21, 2012




dimulai n3 dengan wajah budak makin nakal ni
ni tengah menangis, penyebab tah lah
dia kan belum pandai bercakap lagi
so if kita taktau apa kemahuan dia terus merajuk
ni gara2 tengok nursery ryhmes kat laptop
tah dia taknak tengok lagu tu ke
or dia nak tengok lagi
tah lah kurang pasti
yang pasti time ni dia tengah merajuk

rambut depan dan tepi dah aku kerat sikit
rimas tengok menganggu telinga dan mata
dah lah rambut di kerinting
if bangun tidur mengembang!!
sekarang dia masih kecil comel ah tengok
tapi if dah dewasa cam aku, tension rambut camtu

gigi kedua belah tepi gusi bawah baru keluar
since last week kurang selesa
asyik2 nak menangis
ni lega, gigi yang prenen dah menetas



mulut muncung mata menjeling
aksi favourite dia sekarang ni
aksi mulut eggbird..
errk, eggbird tu salah satu kartun kat babyTV
satu lagi dia suka buat, mata cantik
buat mata dia kelip2



and dia dah suka tengok buku
especially buku yang colour2
aku suka belikan dia buku keras
yang ada gambar binatang
if yang lembut, confirm kena koyak!



dengan selimut kegemaran dia
diusung kesana kemari
yang lucunya
dia suka letak kat celah kangkang
lepas tu berjalan, seolah2 selimut tu ekor dia
selimut tu jenis lembut
senang nak cuci, cepat kering
tadi cuci, nasib sebelum sempat dia meroyan mencari
selimut tu dah kering

tu ler harta pusaka dia paling berharga
dicium, diusap kat hidung, diusap2 kat tapak tangan
lepas tu dia akan cubit2 pipi dia
the sign of dia dah mengantuk


menu lunch aku
maggie telur n udang
yummy!!!
hari ni aku cuti lagi
badan kurang selesa
bangun pagi tadi pala sangatlah berat
dah tu batuk kering masih melanda
call colleague inform aku extend leave
esok if masih gak tak ok, aku ambik MC
tahun ni belum MC pun :p

ava pagi tadi so sweet
bangun tidur layan babytv seseorang
sebab semua masih tidur
pepuas tengok dia pun tidur semula
so sweet.....
tu yang sekarang baru dia nak tidur
biasanya kul 11 dia dah tidur
ni lambat sebab lambat bangun
tambah excited sebab aku kat rumah
dia biasalah, if aku ada
mula lah nak manja2 saja
nak bergerak pun dia tangisi

k lah nak layan pala dulu
dah ngengongngengong ni
dah telan ubat batuk

zzzyy

Tuesday, March 20, 2012

Cuti Lagi


cuti sehari lagi
bulan ni dah 3 minggu berturut2 aku cuti sehari
seronok juga macam ni
if ikutkan hari cuti tahunan
aku dapat cuti 2 hari tiap2 bulan
tambah lagi batuk kering yang kronik
dia tak kerap batuk
tapi if dah batuk, kronik sesangat
terkencing2!!!
tu ler yang 2 3 hari ni
aku guna sanitary pad
panty liner tak cukup
kang terkuncil ketika batuk naya je

dalam bergolak politik kat office tu
semalam masuk lagi seorang trainee officer kat dept aku
dengar ura2 aku and another colleague
nak kena buang dearah
sedih juga dengar tapi lantaklah
asal diorang tak potong gaji sudah
cuma tu lah diorang nak letak mana aku tak kisah
jadi tukang jaga toilet pun takpa
cuma aku taknak kat operation
if kena tendang ke sana
memang akan aku hadap big boss

tu ler dept yang paling kronik disaster
diungguli dua lady boss
yang tahu bercakap tapi no action
mengarah sana sini, duduk cam pasu bunga
yang seseorang tu lelama, buntot makin besar!
iskk imagine sekarang pun sakti hati!!
tapi hairan bebenar hah
diorang berdua tu tak sedar ke
'semua orang tak suka mereka berdua?
or masih ego taknak menerima hakikat
yang tampok pemerintahan mereka berdua hancur......

k lah
dah tak boleh nak continue ni
ada yang dah menempek ditepi
nak layan children rhymes

zzzyy

Monday, March 19, 2012

lately banyak sangat reality show kat tv
ada nyanyian seperti Mentor, American Idol, The Voice
ada talkshow seperti On Air
ada menari seperti So U Think U can Dance
ada model seperti American Next Top Model
tu hanya sebahagian daripada contoh
sebahagian yang aku tengok
which sebenarnya banyak lagi

semuanya mempertaruhkan bakat
dan tuah untuk menarik undian penonton
dan ada suatu ketika pasti ada yang bertanya
why should u keep in the show?
why si dia ni tak berhak tuk stay in the show?

here, buat aku terfikir
tanpa sedar hidup harian kita umpama reality show
dimana ada suatu situasi itu
yang kita harus bertindak bersikap apa saja
demi untuk mempertahankan sendiri
termasuk stab your own friend, familys
orang2 yang sering at your back

memang kejam tapi demi kelangsungan hidup
that have to be happen

last friday bercerita dengan colleague about office life
(my office politic getting worst)
how our life sekarang ni umpama reality show
even you like your colleague so much
suatu ketika for sure
terpaksa juga mempergunakan dia tuk kepentingan sendiri
terpaksa step on their back to fulfill your own pocket

tapi bersyukur juga sebab this scenerio
lebih applicable tuk para executives
sebab diorang takda union yang protect
like us, at least selamat gak sikit
executives can't tolenrence us anyhow
batas2 masih clear and jangan cari pasal tuk cerobohi

zzzyy

Sunday, March 18, 2012

huh...baru abis memasak tuk lunch
menu.... sup tulang, kaki ayam masak kicap
lauk semalam dipanaskan, tumis daun ubi
eekk tu je ke?
aku ingatkan banyak tadi
masak bukan main lama, hampir 2 jam
ceehhh... baru aku perasaan tu je rupanya menu

tapi bukan masak saja lah tadi (senangkan hati sendiri)
sambil masak sambil basuh baju, 2 tripped
jemur baju, sempat kena gigit 3 ekor nyamuk
tu yang mampu aku bunuhlah
yang makan main curi tah brapa ekor
kat belakang rumah tu nyamuk banyak
yalah dah jiran mostly rumah sewa
lagi2 musim hujan ni
bapak kata if ava pergi belakang tu
berpesta nyamuk makan dia
eehh...

dua tiga hari ni dilanda batuk
batuk yang gatal2 kat kerongkong tu
lepas tu rasa cam kosong
bersungguh2 kau batuk tuk mengeluarkan aura lega
tension tul, ada kala terkencing2 dibuatnya :p
serious.... sangat tak selesa
ni pun baru je lepas melepaskan batuk
terkuncil skit campur keluar air mata
fuyiooo... sangat tak best

k lah nak stop sini dah
actually ada persoalan yang nak aku tulis
tapi hilang nafsu lak after kena batuk
eerrmm.........

zzzyy

Saturday, March 17, 2012

All about AVA



happy weekend semua
a few days tak update blog
ada niat tapi malas nak menaip
malas nak fikir apa topic nak tulis
malas sebab badan sengal2 sakit2
malas sebab letih kerja
kerja takda banyak mana
sebab boleh lenggang2 kangkung buat
tapi office politiknya yang makin menjadi
environment really unhealthy

ok taknak cerita tentang office
weekend ni, office punya hal
tinggal kunci kat drawer di office

tengah berdua dengan ava
mak apak and another SIL
diajak adik and Another SIL makan
aku n ava tinggal berdua

ada lah gaduh2 sekejap2
tu pun ava yang asyik2 nak merajuk
sekarang semua dia nak buat sendiri
most of the time dah taknak kau layan lagi



makan nak sendiri
lantak lah tunggang terbalik dia menyuap sendiri
which banyak tak masuk mulut dari yang masuk
so tau2 lah dalam dia menyuap tu kau suapkan juga
sebab confirm dia frust
if takda pa dia nak kunyah dalam masa makan tu



sebab masa tengah nak abis makan tadi
mak apak keluar semua
so dia meroyankan sekejap nak ikut
bubur terus taknak makan
aku masih tak puas hati dengan tahap kekenyangan dia
aku bancuh susu anmum dia dalam mug
rendam roti kaben suruh dia makan
taknak roti tapi nak juga minum susu tu
then kecoh lagi sebab nak suapkan sendiri
sempat lagi tumpah kena dengan tilam aku
aiyoooo... kang malam kelak aku tidur dikerumumi semut
siap lah....



yang ni aksi selasa lepas
aksi makan aiskrim dalam kereta
nasib ada bawa lampin tuk cover baju
seronok bukan main
lagipun dah lama sesangat
since the last time aku bagi dia makan aiskrim



ava, yang bukan lagi baby
dah jadi budak dah
setahun 4 bulan
this fews day tak berapa nak makan
tak berapa nak menyusu
asyik2 nak merajuk, guling2
suspected 2 batang gigi dia tengah mengandung
tu ler yang dia kurang selesa

ni dia tengah tidur
lepas mandi, minum susu dalam mug
layan baby tv and nursery rhymes kat laptop
then merajuk sekejap taknak dibaringkan
pujuk elok2 baring sambil layan tv terus tidur
tuk pejamkan mata tak lama
yang lamanya ketika nak start menidurkan diri tu
lelebih if ada yang layan dia bergurau
sanggup menahan mata

dah potong semua kuku kaki tangan dia
susah nak buat if dia jaga
if jaga sure ada adegan gaduh2 baru settle
tu pun ambik masa yang lama



aduhaiii perut lapar lak pulak
teringat keenakan nasi beriani dimakan semalam



or spaghetti yang simple tapi sedap
dimakan 2 hari lepas
aduhaiii menaip sambil menelan air liur

issk nak layan FB ah
while ava tengah tidur

zzzyy

Friday, March 16, 2012

Tuesday, March 13, 2012

cuti sehari
hantar mak ke clinic for check up
takda yang temankan ava
tu ler yang kena ambik cuti

sengaja turun lewat ke polyclinic
kekunun agar ramai patient dah balik
yaa...memang betul dugaan
mak dapat no 58
dan yang kena serve ialah 50
mak happy aku yang menunggu dengar pun happy
tapi..............
tunggunya no. 50 tu nak berjalan
lebih dari sejam!!!!!
staff cllinic semua tea break
biasalah clinic government
banyak rehat dari bekerja

lepas beli sayur, mak makan terus balik rumah
ava meroyan sebab mengantuk
dah tidur dalam kereta lagi
sampai rumah sambung

tak lama pastu hari pun hujan
huh..... sangat seronok
aku layan tidur
kebetulan semalam tidur lewat
ni dah nak beradu
esok kembali kerja

nite2

zzzyy

Monday, March 12, 2012

balik je kerja terus ngetop
masak memasak dah ada SIL uruskan
so, too much chef will spoilt the soup :)
tunggu bapak memanggang ikan je

stop.....................

eh ingatkan tak perlu nak memasak
baru je lepas masak ni
masak ikan duai putih dgn minyak sikit je
nasib ada kuali non stick
if tak, tak menjadi lah masakan bidah

lepas tu kacang panjang dengan bedal ayam
ada menu tambahan
mana best panggang2 tanpa chicken wings
so panggang sayap marinated dengan kuah sate
tah camna rasanya
tapi dalam imagine ni
rasa2 nya sedap tu

kerja agak busy
biasalah monday kan
tapi suprisingly
aku rasa aku kerja dengan cemerlang
despite banyak juga bercakap
yalah dah 2 hari tak jumpa colleagues2
confirm banyak gossip nak share bersama :)

but happy sebab manage to settle
memana kerja yang pending sebelum cuti shari esok
esok mak pergi check up
tu ler yang ambik leave
takda yang temankan ava

k lah weh, fikiran aku dah takda kat sini
semua fikir tentang makanan je
tambah tengahari takda makan nasi
aku nak makan nasi!!!!!!!
chicken panggang sure yummy :p

zzzyy

Sunday, March 11, 2012

bangun pagi lewat
ava tak menganggu sebab dia pun bangun lambat
semalam keletihan berjalan di shopping mall
then melepak kat taman, sampai tak larat nak berjalan

badan aku jangan kata lah
sangat2 letih dan sangat2 sengal
rasa cam dah dipijak dek lipan (bulldozer)
rasa retak seluruh tulang

surprisingly bila bangun pagi
semua ok, takda lah sakit
then relax sesaja
masak pun hanya goreng suhun
campur sausage, kulat dan isi ayam
selebihnya hanya terbaring relax

petang baru berjalan
shopping groceries, peti sejuk kosong
dan not to mention pampers & susu ava too
sangat mahal barang2 sekarang
beli lauk pauk kopi gula je dah cecah $277!
belum termasuk pampers n susu

oh yea..
kan sekarang musim bubuk (small shrimp)
sana sini kau boleh cium bau orang buat belacan
termasuk rumah aku
semalam bapak beli 20Kg bubuk
rasanya hanya seketul belacan kecil je tu
kena beli lagi tapi tak boleh beli banyak sekali
kang tak terjaga nanti

mana nak jemur, mana nak tumbuk
dah lah cuaca tak menentu
sekejap panas terik then tetiba hujan lebat lak
not goood not good
not good tuk buat belacan

k lah
nak menidurkan diri
terasa amat letih berjalan tadi
dah sunset industry lah tu
arrgghhh.......!!!!

zzzyy

Saturday, March 10, 2012

fuhh...
seluruh tubuh sakit2
gara2 ikut tournament bowling
dah lah takda persediaan langsung
main tikam je

tapak kaki terutama nya amat sakit
begitu juga paha dan lutut
tambah lagi first day period
aiyoooo!!! terkena masa nak main bowling
nasib masa tu belum start

ni dah nak tidur
tak larat lagi rasa

good nite

zzzyy

Friday, March 9, 2012

Neighbour-neighbour yang SOT

huh!!! bongok punya neighbour!!!!
masa balik tadi
hampir langgar kereta depan pintu ke rumah aku

rumah aku tinggi dari jalan raya
so if nak masuk car porch
kena lah ala2 naik mini bukit
lagipun dia kat jalan lalu lalang
masuk kiri so
if nak masuk terpaksa swing kanak sikit
cam kau lalu jalan bentuk L
si if nak masuk of course kena bagi ruang sikit tepi tu kan

kereta ni belakang aku
aku awal2 dah brek
so aku swing kanan sikit lah nak masuk
mana nak tau dia mencelah gak kat kiri aku
nasib aku tak swing
if swing sah2 accident depan rumah sendiri

neighbour cina kat rumah aku ni
mostly kurang berakal dan kurang adat
pelik dan ajaib
yang sebelah rumah, if sampai rumah
walaupun dia seorang mesti buka 4 pintu kereta
then buka gate cam nak roboh
bila dah dalam rumah
kau akan dengar kerusi meja asyik bergesel je
dah tu if dia nak dengar lagu
walau 12 tengah malam pun masih gak nyaring2

selang 3 buah dari rumah aku
lagi kronik
drive pick up laju2 di kawasan perumahan
takda fikir orang sekeliling
takda was2 ker mana ah tau ada kanak2 bermain
hari tu dia gostan pick up dia
dengan speed yang sangat laju
dari jauh aku dah berhenti
mana ah tau dia masih gak gostan
lepas hon baru berhenti

dahtu anak dia sering terpekik terlolong bila gaduh
sampai rumah yang selang 3 buah pun boleh dengar
and seorang ahli keluarga dia lagi bongok
tiap2 hari if balik, lebih 500 metres dah terhon2
hon suruh orang kat rumah buka pintu
even if balik lewat malam pun sama

then rumah yang hujung sekali
tu yang aku hampir langgar tadi tu
yang ni tah laki tah sapa lah lelaki kat rumah tu
suka berjalan ke pasar yang berdekatan
tiap2 hari mesti pergi

yang rumah kat depan aku
oohh tu apek dah nyanyuk
suka buang sampah kat rumah orang
kat tong sampah orang sebelah
sedangkan tong sampah dia bersih
if ada dahan kelapa dia jatuh
hah kat rumah sebelah aku ni lah dia buang
ataupun kat tepi pili bomba
rumah jiran depan dia


pernah sekali sebelah rumah aku tengah renovation
kebetulan hari tu takda orang
adalah lebihan pasir depan rumah dia
sekali aku tengok apek tu dah sedia guni semua
dia baling guni dari gate
then dia keluar nak ambik pasir tu
aku tengok then terus aku keluar cekak pinggang
berdiri kat situ tengok dia yang dah ready semua
dah siap guna baju cam orang bekerja dia
aku tak peduli aku renung dia sambil cekak pinggang
tercuak dia
terus ambik guni terus baling sebelah pagar balik
hah siap kau nak mencuri harta orang sesaja
aku tak tegur tapi aku tengok biar dia malu

pernah sekali gak orang cina ni gak
belakang rumah aku lepas renovation gak
masih ada sisa bata tersusun kat luar
datang lak mak dan anak ni nak ambik
aku cekak pinggang gak
aku kata tu aku punya
dia kata nak ambik tuk tanam bunga
terus aku kata tu saya beli bukan free
termalu terus balik tapi sempat gak ambik 2 biji
if aku kejam kang aku tikam dengan bata baru tau

neighbour belakang rumah
yang ni melayu yang kepohci
berlagak sombong
masa orang buat renovation rumah aku
of course semua bersepah kan
siap bagi notis gantung kat belakang gate rumah dia
tulis jangan buang sampah merata-rata
jangan sandar kayu kat pagar dia
takut orkid dia kena
sedangkan memang tak kena pun
P**i_M*K betul!!!
sekarang aku tengok orkid dia terbengkalai camtu je
netting semua dah koyak rabak
rasa nak je hari tu aku bakar orkid dia tu
biar padan muka

sekali tu dia siram orkid
air terkena bapak yang kat belakang rumah
bapak tegur, oii takda mata ke tengok orang
and ada lak sekali tu
dia sedang jolok mangga rumah sebelah
selamba je bapak kata
takdalah bising sangat tapi kedengaran gak jelas
ooii tu pun nak curi orang punya
tak mampu beli ke
since then dia cam termalu sendiri

takda kepoh2 lagi
tah ada ke tidak kat sana
orkid dia pun tak terurus lagi
aku dah nekad if dia masih gak complain itu ini
time aku renovate rumah dulu
aku dah nak pergi ketuk pintu depan dia
berdepan dengan dia
pehal kepoh sangat
dah meluap gak darah aku masa tu
cuma dia tak pernah tercakap kat aku
tu yang masih bertahan

aku jenis yang tak kisah gak apa neighbour tu buat
tapi yang drive lelaju tu selalu aku menyumpah
bukan apa, ni kawasan perumahan
ramai kanak2 bermain orang jalan2
dahlah takda bahu jalan, jalan kecil
sangat merbahaya tau

zzzyy